Ny kurskollaps för Norwegian

Flygbolaget Norwegians aktie fortsätter att rasa på Oslobörsen, nu sedan en nyemission av 400 miljoner nya aktier för en krona styck genomförts. Vid lunchtid har en femtedel av bolagets börsvärde raderats ut.

Krisdrabbade Norwegian har parkerat 95 procent av flygplansflottan i coronakrisen. Arkivbild

Krisdrabbade Norwegian har parkerat 95 procent av flygplansflottan i coronakrisen. Arkivbild

Foto: Ørn E BorgenNTB/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-05-18 12:01

Befintliga ägare erbjöds att köpa 55 procent av de emitterade aktierna, medan 25 procent öronmärktes för utpekade långivare. Resterande 20 procent gick till olika investerare, skriver Norwegian i ett börsmeddelande.

Intresset för att delta i emissionen var stort. Det kom in bud på drygt sju gånger fler aktier än som erbjöds, enligt Norwegian.

Under måndagen väntas det kristyngda bolaget även genomföra en konvertering av obligationer till aktier.

Utspädningseffekten av de olika krisåtgärderna är omfattande. Transaktionerna innebär att antalet utestående Norwegian-aktier ökar från 163,6 miljoner till 3,5 miljarder stycken.

Den drastiska skuldrekonstruktionen innebär att leasingbolag och obligationsägare tar över kontrollen av bolaget och minskar befintliga ägares andel till drygt 5 procent av aktierna.

Syftet med skuldrekonstruktionen är att få ned Norwegians belåningsgrad. Bolaget kan om allt går i lås kvalificera sig för statliga garantier på 2,7 miljarder norska kronor ovanpå de 300 miljoner kronor bolaget redan har fått i coronakrisen.

Norwegian-aktien tappade i fjol cirka 60 procent av sitt värde till följd av skuldproblem och en lönsamhet som pressades av problemen med olycksplanet Boeing 737 Max och krånglande Rolls Royce-motorer. I år har ytterligare 90 procent av börsvärdet försvunnit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!