EKN backade affärer med Belarus-bolag

Exportkreditnämnden (EKN) gav sitt stöd till affärer med statliga bolag i Belarus – samtidigt som diktaturens polisapparat slog ned de jätteprotester som följde på förra årets val, rapporterar Kalla Fakta i TV4.

En medlem av de belarusiska säkerhetsstyrkorna står vakt vid en gata i Minsk, i samband med en mindre missnöjesyttring i mars. Arkivbild.

En medlem av de belarusiska säkerhetsstyrkorna står vakt vid en gata i Minsk, i samband med en mindre missnöjesyttring i mars. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-04-27 18:52

De två energibolagen Minskenergo och Brestenergo skulle köpa gasturbiner av Siemens i Finspång, vilket den svenska myndigheten erbjöd lånegarantier för att möjliggöra, enligt programmet. En garanti erbjöds i september förra året och en i januari i år.

De belarusiska bolagen står i praktiken under president Aleksandr Lukasjenkos kontroll. Han utropade seger i presidentvalet i augusti, men omvärlden dömde ut det som riggat och hundratusentals belarusier gick ut på gatorna i protest. Protesterna pågick i flera månader, men har med tiden i närmaste kvävts.

Polismakten har fört bort mängder av människor, hundratals politiker och oliktänkande hålls fängslade och mängder av människor har vittnat om allt från tortyr i fängelse till trakasserier i sina hem.

Sverige fryste redan i augusti allt bistånd till statliga aktörer i Belarus och EU har lagt ekonomiska sanktioner mot Lukasjenkos regim.

Kalla Fakta berättar att man ställde frågor till EKN om lånegarantierna den 11 mars och att belarusiska oppositionella samtidigt skrev ett ifrågasättande brev till myndigheten. Fem dagar senare bad EKN bankerna att hålla tillbaka låneutbetalningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!