"Dråpslag" när SCA stänger i Sundsvall

Skogskoncernen SCA stänger papperstillverkningen vid Ortviken i Sundsvall. 800 anställda berörs. –Att de stänger alla tre maskiner kom som ett dråpslag, säger Pappers lokala fackordförande Jan Öberg.

SCA slutar göra tryckpapper i Sundsvall. Arkivbild.

SCA slutar göra tryckpapper i Sundsvall. Arkivbild.

Foto: Bertil Ericson / TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-08-26 08:20

SCA lämnar tryckpapperstillverkningen helt och hållet, och stänger därmed de tre pappersmaskinerna vid Ortvikens pappersbruk. Efterfrågan har varit i stadig nedgång under en lång rad år i takt med att papperstidningarna blivit en alltmer ovanlig syn. Coronapandemin har nu blivit droppen – verksamheten går med förlust och väntas så göra framöver, enligt SCA-chefen Ulf Larsson.

– Ett oerhört tufft besked, i första hand för de anställda och deras familjer. Men det är också ett hårt slag för Sundsvall som arbetsmarknad, säger kommunstyrelsens ordförande Peder Björk (S).

Största arbetsgivaren

SCA är regionens klart största arbetsgivare. 800 jobb bort i en kommun med drygt 90 000 invånare är kännbart.

För ett år sedan ungefär inledde SCA en utredning för att se över produktionen i Sundsvallsområdet. Nu är beslutet taget. Beskedet borde kanske därmed inte ha kommit helt överraskande.

– Fast en total nedläggning av pappersproduktionen kommer som en blixt från en klar himmel, säger Peder Björk och får medhåll av Jan Öberg på Pappers.

Hoppas på avtalspension

Runt 650 jobb berörs direkt på Ortviken, varav över 500 är Pappersmedlemmar, enligt Jan Öberg. Resten är kringtjänster som logistik med mera plus ett antal vid fabriken i Östrand i grannkommunen Timrå.

Han räknar med att företaget nu hjälper till att rädda situationen så gott det går för alla anställda.

– Att så många som möjligt får avtalspension, säger Jan Öberg och pekar på att snittåldern ligger kring 50.

Samtidigt investeras för ökad pappersmassatillverkning i de befintliga anläggningarna – massa som har kartong- och hygienprodukter som slutkund och bättre framtidsutsikter. Viss tillverkning av så kallad CTMP-massa flyttas i samband med det från Östrandsfabriken, som i stället kommer att öka produktionen av sulfatmassa, enligt SCA.

Färre än 100

Förhandlingar har inletts med de fackliga organisationerna. Av de cirka 800 berörda av stängningsbeslutet kommer bara en mindre del, högst 100 att kunna jobba kvar med den ökande massaproduktionen, hälsar SCA:s kommunikationsavdelning.

I ett separat pressmeddelande skriver SCA att skogsjättens styrelse beslutat att inte lämna något förslag till utdelning under 2020.

"Givet rådande omständigheter har styrelsen beslutat att inte kalla till någon extra bolagsstämma under innevarande år för beslut om utdelning. Styrelsen avser istället att lämna sitt förslag till utdelning på sedvanligt sätt i samband med offentliggörandet av bokslutskommunikén för 2020", skriver bolaget.

Fakta: Finansiella konsekvenser

De finansiella konsekvenserna för SCA blir avvecklingskostnader på upp till 900 miljoner kronor och ett nedskrivningsbehov på cirka 1,1 miljarder. Bolaget meddelar samtidigt att man investerar 1,45 miljarder kronor i sin massaproduktion vid bruket i Ortviken.

Källa: SCA

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!