Bopriserna tar ny fart

Efter en aningen svalare april – nu är det full fart igen. Och det är de större bostadsrätterna som fortsätter att klättra mest.

Stora bostäder går starkast.

Stora bostäder går starkast.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-06-01 11:01

Prisuppgången i maj landade på 1,3 procent jämfört med månaden före. Med hänsyn taget till säsongseffekter är uppgången ännu högre, 1,6 procent.

Det visar Danske Banks siffror för utvecklingen av bostadsrättspriserna i Stockholm. Och vad som händer i huvudstaden brukar spegla bilden för övriga större bostadsmarknader.

För riket som helhet låg bostadsrätterna stilla i april jämfört med mars, liksom i Storstockholm, men plus 1,0 procent i centrala Stockholm, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Precis som utvecklingen det senaste året är det de större bostadsrätterna som är hetast. Men också de allra minsta, under 30 kvadratmeter går hyfsat starkt. I övrigt finns tecken på att prisuppgången planat ut något i år, enligt Danske Bank som använder sig av data från Hemnet och Valueguard.

Det görs dessutom fortsatt betydligt fler affärer än de senaste 4–5 åren.

Hemmajobb och hemmasemester har i pandemitider präglat bostadsmarknaden.

"Under hösten kan vi förhoppningsvis i större utsträckning återgå till arbetsplatserna, något som lär dämpa pristrenden något", skriver Danske Bank i en kommentar.

Det senaste året har villapriserna stigit med närmare 20 procent och bostadsrätterna med omkring tio procent, sett över hela landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!