Långa straff för enorm momshärva

De handlade med mobiltelefoner och telekomtjänster – och lyckades via ett avancerat fiffel snuva staten på åtskilliga miljoner i uteblivna momsinbetalningar. Men bedrägeriet – som anses vara ett av de största hittills – upptäcktes. Nu döms sju personer till långa fängelsestraff för sin inblandning.

Åklagare Marianne Forsström och utredningsledaren Anders Pettersson vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö kommenterar torsdagens dom gällande momsbedrägerier.

Åklagare Marianne Forsström och utredningsledaren Anders Pettersson vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö kommenterar torsdagens dom gällande momsbedrägerier.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott & Straff2021-05-06 18:05

– Mitt besked är att det rört sig om 190 miljoner i undandragen moms, säger en nöjd åklagare Marianne Forsström till TT, angående den del av karusellhandeln som skett med mobiltelefoner.

"Nu är det Sveriges tur"

Sju män och en kvinna åtalades inledningsvis för det omfattande momsbedrägeriupplägget – då de via sina företag på olika orter i södra Sverige och Stockholm genomfört så kallad karusellhandel med mobiltelefoner och telekomtjänster.

Komplicerat – men knappast en okänd modell, konstaterar utredningsledaren Anders Pettersson.

– Vi vet att det är ett brottsupplägg som figurerat runt i om i Europa, nu är det Sveriges tur, säger han till TT.

Upplägget – som har förgreningar till en rad andra länder – ska de nu dömda ha fått presenterat för sig, och helt enkelt accepterat.

– Och varit med och startar bolag i Sverige och låtit andra personer delvis agera i deras bolag, förklarar Anders Pettersson.

Syftet? Snuva staten på stora summor momspengar.

En handelskarusell

Handeln ska ha genomförts med både verkliga och påhittade produkter, som från början importerats till Sverige. Upplägget med försäljning i flera led har gått ut på att via en mängd snabba affärer mellan olika bolag kräva tillbaka moms för sålda varor från staten – trots att momspengarna från början aldrig betalats in.

– Jag har hela tiden tittat på handeln med mobiltelefoner, och hur man i slutändan får tillbaka mervärdesskatt från staten när de exporteras ut, berättar Marianne Forsström.

Det komplicerade upplägget, som tagit åklagaren åtskilliga dagar att förklara i rätten, upptäcktes från början till viss del av Skatteverket i samband med att man utförde sin ordinarie kontrollverksamhet.

Brotten har begåtts mellan april år 2019 och februari förra året.

Längre fängelsestraff

Sju personer döms nu av Växjö tingsrätt för grovt skattebrott, medhjälp till grovt skattebrott och grovt näringspenningtvätt. Två personer som anses ha varit huvudmännen för det ”sista bolaget i kedjan” får åtta respektive sju års fängelse.

De andra döms till mellan två och sju års fängelse.

Åtalet ogillas helt mot en person och delvis mot två. Ett bolag får dessutom företagsbot.

Men det är inte det enda fallet av momsbedrägeri enligt karusellmodell som kommer hamna i rätten. Just nu pågår ett flertal utredningar vid Ekobrottsmyndigheten.

Sänkta ersättningar

De åtalades försvarsadvokater hade tillsammans krävt drygt 12,5 miljoner kronor inklusive moms i ersättning för sitt arbete.

Men tingsrätten godtog inte alla ersättningskrav utan sänkte den sammanlagda summan till 9,3 miljoner kronor, skriver Smålandsposten.

Den största nedskrivningen fick advokat Staffan Bergqvist, som fick sitt ersättningskrav sänkt med 1,2 miljoner kronor.

En av advokaterna i målet, Torgny Palm, säger till tidningen att det är självklart att överklaga tingsrättens beslut om ersättningen.

Fakta: Så här har det gått till

Mobiltelefoner har importerats till Sverige från annat EU-land.

De har sedan vidarefaktureras mellan olika bolag och till slut sålts till ett stort internationellt bolag.

På vägen har stora momsavdrag skapats genom påstådda affärer med bland annat telefonkort, minneskort och Ip-telefoni. Det har lett till att momsen som borde ha betalats in till staten inte har betalats.

Det har dessutom varit möjligt att sälja vidare telefonerna till låga priser, samt att den som återexporterade elektroniken kunnat få återbetalning av moms trots att man tidigare leden inte betalat in hela momsen – på grund av osanna fakturor.

Källa: Växjö tingsrätt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!