Ministern: Fler hyresrÀtter ska kunna ombildas

Regeringen vill att fler mÀnniskor ska kunna Àga sitt boende, bland annat genom omvandlingar av hyresrÀtter till ÀgandelÀgenheter. Förslaget sÄgas av HyresgÀstföreningen.

"Fler mÀnniskor ska fÄ möjlighet att förverkliga sina boendedrömmar", sÀger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

"Fler mÀnniskor ska fÄ möjlighet att förverkliga sina boendedrömmar", sÀger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Foto: Marko SÀÀvÀlÀ/TT

Bostad2023-05-12 11:13

Enligt bostadsminister Andreas Carlson (KD) Àr trösklarna för att Àga sitt boende Àr alldeles för höga i Sverige.

– Fler mĂ€nniskor ska fĂ„ möjlighet att förverkliga sina boendedrömmar, sĂ€ger han pĂ„ en presstrĂ€ff.

– Ökat Ă€gande gör ocksĂ„ att fler kĂ€nner ett ansvar för sitt boende och sin boendemiljö.

En utredare ska föreslÄ en utvidgning av Àgandeformerna. Det handlar om ÀgarlÀgenheter och en ny modell med hyrköp, som innebÀr att man köper en del av bostaden och sedan ökar Àgarandelen löpande.

– MĂ„nga vill Ă€ga sitt boende, men det finns stora problem med det i dag, inte minst har mĂ„nga unga svĂ„rt att ta steget för att det krĂ€vs en betydande kontantinsats, sĂ€ger Carlson.

Frigör kapital

En ÀgarlÀgenhet innebÀr att köparen Àger 100 procent av bostaden, till skillnad frÄn en bostadsrÀtt dÀr man blir delÀgare i en bostadsrÀttsförening och köper rÀtten att bo i en viss lÀgenhet.

Sedan 2009 Ă€r det möjligt att bilda Ă€garlĂ€genheter i samband med nyproduktion, och i dag finns runt 3 000 Ă€garlĂ€genheter i Sverige.

Nu vill regeringen göra det möjligt att Àven omvandla befintliga hyreslÀgenheter till ÀgarlÀgenheter, utan krav pÄ godkÀnnande frÄn en kvalificerad majoritet av de boende som i fallet med bostadsrÀtter.

– Genom att omvandla en del lĂ€genheter till Ă€gandelĂ€genheter frigörs kapital som bĂ„de kan gĂ„ till att underhĂ„lla och rusta upp det övriga bestĂ„ndet, men ocksĂ„ till andra investeringar och projekt, som exempelvis nya bostĂ€der, sĂ€ger Carlson.

"Helt fel vÀg"

Förslaget möts av hÄrd kritik frÄn HyresgÀstföreningen.

– Fler Ă€garlĂ€genheter Ă€r helt fel vĂ€g att gĂ„. NĂ€r bĂ„de kommuner och befolkningen fĂ„r frĂ„gor av oss och andra Ă€r svaret entydigt: Det som behövs Ă€r fler hyresrĂ€tter som folk har rĂ„d att bo i, sĂ€ger Martin Hofverberg, chefsekonom pĂ„ föreningen.

Enligt honom har ÀgandelÀgenheter inte visat sig vara lyckat i andra lÀnder, dÀr formen Àr mer vanligt förekommande.

– DĂ€r ser man en lĂ€gre grad av bĂ„de ansvarstagande för gemensamma ytor och gemensamma investeringar. DĂ„ förfaller ofta fasad och trapphus, sĂ€ger han och fortsĂ€tter.

– Vi har tvĂ„ fungerande upplĂ„telseformer, hyresrĂ€tt och bostadsrĂ€tt. Att dĂ„ importera en form som inte fungerar Ă€r helt feltĂ€nkt.

Fakta: ÄgarlĂ€genheter

En ÀgarlÀgenhet Àr en lÀgenhet i ett flerbostadshus som till 100 procent Àgs av den som köpt lÀgenheten.

Det kan jÀmföras med att den som köper en bostadsrÀtt köper rÀtten att bo i en viss lÀgenhet genom att samtidigt köpa in sig i en bostadsrÀttsförening.

En ÀgarlÀgenhet rÀknas som fast egendom och den som Àger lÀgenheten har lagfart pÄ bostaden. Det innebÀr ocksÄ att den som Àger lÀgenheten Àr fri att bestÀmma vem som fÄr köpa den vid en försÀljning och kan hyra ut den utan att be en förening om lov.

Syftet med lagstiftningen som möjliggjorde för ÀgarlÀgenheter var bland annat att det skulle byggas fler bostÀder. DÀrför kan ÀgarlÀgenheter endast komma till genom nyproduktion.

Befintliga bostÀder i en annan boendeform kan i dag inte omvandlas till ÀgarlÀgenheter.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!