Uppåt på börsen igen – upp över 11 procent i år

Efter en lite tveksam inledning på handelsveckan steg kurserna åter på Stockholmsbörsen. Breda OMXS-index stängde på plus 0,9 procent.

Stockholmsbörsen inledde börsveckan positivt. Arkivbild

Stockholmsbörsen inledde börsveckan positivt. Arkivbild

Foto: Erik Simander / TT

Börs2023-12-11 07:45

Med måndagens kursuppgång har Stockholmsbörsen gått upp 11,5 procent sedan årsskiftet.

Pådrivande i måndagens handel var indextungviktare som automationskoncernen ABB och klädkedjan H&M, upp 3,3 respektive 2,4 procent. Storbankerna gick också bra, med kurslyft för Handelsbanken och SEB på 1,5 procent vardera.

Men allra bäst bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index gick värmepumptillverkaren Nibe Industrier, som steg 3,4 procent.

Fastighetsbolaget Corem gick mot strömmen. B-aktien föll 6,5 procent efter beskedet om att Corem har avslutat förhandlingarna om två avyttringar som aviserades i oktober, som skulle dra in nästan sju miljarder kronor.

Marknadsräntorna pressades nedåt, men kronan backade några ören mot förra veckans toppnoteringar kring 11:20 kronor per euro. Vid börsstängning kostade euron 11:29 kronor och en dollar 10:51 kronor på valutamarknaden.

I den asiatiska handeln under natten var det uppåt på Tokyobörsen, liksom på börserna i Kina. Men Hongkongbörsen backade i den våg av oro för deflation i Kina som svept över marknaden efter rapporten om fallande priser i landet i november.

På de ledande Europabörserna var indexrörelserna små. Frankfurt- och Parisbörsen steg några tiondels procent, medan Londonbörsen stängde nära nollan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!