Rapportbolag tyngde börsen

Trycket uppåt på marknadsräntor och nedåt på börser avtog på torsdagen efter en oväntat låg inflationssiffra för USA. Breda OMXS-index, tyngt av ras i flera rapporterande bolag, stängde på minus 0,1 procent.

Stockholmsbörsens index stängde svagt nedåt. Arkivbild.

Stockholmsbörsens index stängde svagt nedåt. Arkivbild.

Foto: Tim Aro/SvD/TT

Börs2023-10-26 08:44

Storbanken Swedbank tog rejält med stryk, ned 6,9 procent, efter en kvartalsrapport. Bedömare noterade att rapporten visar hur det tidigare i år snabbt stigande så kallade räntenettot – det banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor – ser ut att börja mattas av.

Även nätkasinobolaget Evolution, som också presenterade en kvartalsrapport, föll hårt – minus 6,1 procent.

Volvo Cars var en annan tung rapportförlorare med ett kursras på 9,5 procent.

Mot strömmen gick bland annat den rapporterande försvarskoncernen Saab, vars aktie lyfte 2,1 procent. En annan rapportvinnare var hygienbolaget Essity, upp 4,6 procent.

Räntan på USA:s tioåriga statsobligation var under nattens handel uppe vid 5 procent igen. Men efter en oväntat låg så kallad PCE-inflation i USA i tredje kvartalet, rapporterad på eftermiddagen, föll den snabbt nedåt igen till 4,91 procent vid börsens stängning.

En lägre inflation minskar risken för nya räntehöjningar.

En väntad paus i räntehöjningarna från Europeiska centralbanken bidrog också till att lugna marknaden, men de ledande Europabörserna i Frankfurt, London och Paris stängde alla på minus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!