Kraftigt börslyft med banker som draglok

Stockholmsbörsen och kollegorna i Europa lyfte på bred front på onsdagen. Det breda OMXSPI-indexet klättrade 4,0 procent, med främst storbanker som draglok. En liten ljusglimt i Ukrainamörkret hjälpte också upp kurserna.

Börsen lyfte på bred front, med storbanker bland dragloken. Arkivbild.

Börsen lyfte på bred front, med storbanker bland dragloken. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Börs2022-03-09 08:19

Banksektorn blev draglok i Europa, sedan den franska storbanken BNP Paribas redovisat en begränsad exponering mot den ryska banksektorn. Det smittade av sig på bankaktierna på Stockholmsbörsen. Swedbanks aktie lyfte 6,9 procent, SEB steg 5,6 procent liksom Nordea.

Kronan och svenska marknadsräntor hängde med uppåt.

Sent på eftermiddagen rapporterade också nyhetsbyrån Bloomberg om att Ukrainas president Zelenskyj sagt sig vara villig att nå en diplomatisk lösning med Ryssland, något som höjde börshumöret.

OMXSPI-index har trots onsdagens lyft tappat omkring en femtedel av sitt värde sedan årsskiftet, till största delen efter det att ryska styrkor inledde ett invasionskrig i Ukraina den 24 februari.

Rejäla Europalyft

Förutom storbankerna fanns många vinnare bland tungviktarna i OMXS30-index. AB Volvo steg 4,6 procent liksom H&M. Allra bäst på finlistan gick dock nätkasinobolaget Evolution, upp 7,9 procent. Den enda riktigt negativa prestationen stod gruvjätten Boliden för, ned 6,4 procent efter en tids uppgång.

De ledande Europabörserna lyfte också rejält. CAC40-index i Paris steg 7,1 procent och Londons FTSE100-index gick upp 2,8 procent. Vid 17.30-tiden hade DAX-index i Frankfurt lyft 7,1 procent.

Moskvabörsen, som stängde den 25 februari, är fortsatt stängd enligt ett besked från Rysslands centralbank. Men valutamarknaden i Moskva har öppnats och där fortsätter rubeln att rasa till nya rekordlåga nivåer mot dollarn.

Naturgaspriset föll

Råoljepriset dämpades något, vid 17.30-tiden ned drygt 4 procent till 122 dollar per fat för ett terminskontrakt för leverans av så kallad Brentolja nästa månad. Det kan jämföras med det historiska rekordet på 147 dollar per fat.

Priset på naturgas på råvarubörsen i Amsterdam föll också kraftigt sedan EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sagt att EU klarar nästa vinter utan rysk gas.

Kryptovalutor drog iväg uppåt. Bitcoinkursen lyfte med närmare 10 procent inför det att Bidenregeringen skriver på ett dekret som instruerar myndigheter att analysera riskerna med den utbredda användningen av kryptovalutor och ta fram beslutsunderlag för en eventuell lansering av en officiell e-valuta i USA.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!