Försiktig start på veckan för Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen inledde veckan oförändrat – i skuggan av ett rally för både guld och bitcoin på världsmarknaden. Breda OMXS-index sjönk under slutet av handelsdagen.

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan svagt nedåt. Arkivbild

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan svagt nedåt. Arkivbild

Foto: Erik Simander / TT

Börs2023-12-04 09:17

Wallenbergsfärens maktbolag Investors aktie steg 0,2 procent efter beskedet från styrelsen om att Christian Cederholm, nu chef för Patricia Industries, har internrekryterats till att ta över vd-rollen efter Johan Forssell i maj nästa år.

Bland vinnarna bland storbolagen fanns molntjänstbolaget Sinch som ökade 6,9 procent.

Folkaktien Telia lyfte 1,0 procent sedan analytiker på den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs rekommenderat köp av aktien.

Indextungviktaren Atlas Copcos aktie backade 0,9 procent på beskedet om att man köpt en tysk pumptillverkare.

De ledande Europabörserna spretade något, med nedgångar i London och Paris, medan Frankfurt höll sig kring nollan.

Stabil räntemarknad

På räntemarknaden är trenden stabil. Räntan på en svensk tioårsobligation kretsar kring 2,45 procent – den lägsta noteringen sedan i juli – efter ett oväntat duvaktigt protokoll från Riksbankens novembermöte.

Oljepriset fortsätter nedåt till en bit över 78 dollar per fat för så kallad brentolja efter förra veckans luddiga besked om framtida produktionskvoter från oljekartellen Opec och dess allierade, däribland Ryssland.

Guldpriset på världsmarknaden var under natten uppe på historiska rekordnivåer, men hade fallit tillbaka till cirka 2 025 dollar per uns vid 17.30-tiden.

Kronans lyft i höst tar udden av den senaste tidens guldrally för svenska spekulanter. Mätt i kronor kostar guldet på världsmarknaden cirka 21 200 kronor per uns, vilket kan jämföras med det historiskt höga priset på 22 376 kronor per uns i slutet av oktober.

Lyft för kryptovaluta

Bitcoin är samtidigt uppe på årshögsta, med noteringar kring 41 500 dollar per bitcoin.

Kryptovalutans lyft kan till stora delar förklaras av den försvagade dollarn, som tappat i värde sedan USA:s centralbank börjat signalera att det troligen inte behövs fler räntehöjningar för att få bukt med inflationen. Och det är långt kvar upp till de historiska topparna hösten 2021 då en bitcoin kostade nästan 68 000 dollar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!