Börslyft trots inflationslyft i USA

En inflation på den högsta nivån på nästan 40 år i USA tog inte knäcken på börsen. Tvärtom. Stockholmsbörsen lyfte på bred front, i linje med ledande Europabörser.

Glada miner på börsen i Stockholm och ledande Europabörser. Arkivbild.

Glada miner på börsen i Stockholm och ledande Europabörser. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Börs2022-01-12 08:14

OMXS-index slutade onsdagen upp 1,0 procent.

Börserna på Wall Street i New York hade då klättrat mer försiktigt uppåt, samtidigt som dollarn fallit ner under 9 kronor för första gången sedan november i kombination med avtagande räntetryck.

Bland dragloken på börsen fanns verkstadskoncernen Atlas Copco och gruvkoncernen Boliden, upp 3,0 (B-aktien) respektive 2,1 procent. Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik var en annan vinnare bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index, upp 3,5 procent (B-aktien). Storbolagsindexet steg 0,8 procent.

Dustin rapportrusade 4,0 procent sedan elektronikkedjan klått förväntningarna i en rapport för det brutna räkenskapsårets första kvartal.

Bland förlorarna syntes teleoperatörerna Telia och Tele2 som backade 1,2 respektive 1,1 procent.

Lyftet för inflationen i USA i december till 7 procent, den högsta nivån på nästan 40 år, låg i linje med förväntningarna. Marknaden andades ut efter siffran, som väntas fortsätta stiga i närtid.

Enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell kommer USA-inflationen toppa om något halvår och har sedan även arbetslösheten i USA fallit under 4 procent redan flaggat för räntehöjningar och en minskad balansräkning när stödportföljen börjar avvecklas i år.

Också på de ledande Europabörserna gick det i dur. FTSE100-index i London och CAC40-index i Paris steg 0,8 procent. DAX-index i Frankfurt hade vid 18-tiden gått upp 0,4 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!