Börsen inledde veckan uppåt

Stockholmsbörsen inledde veckan uppåt. Det breda OMXSPI-indexet gick upp 1,1 procent och OMXS30-index, med de mest omsatta bolagen, steg 0,9 procent.

Stockholmsbörsen steg. Arkivbild.

Stockholmsbörsen steg. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Börs2022-03-28 08:21

Bland vinnarna fanns lastbilstillverkaren AB Volvo, upp 1,4 procent. Investmentbolagen Investor och Kinnevik gick också bra, upp med 1,6 respektive 2,2 procent. Bäst av bolagen på OMXS30-listan gick dock medicinteknikbolaget Getinge, aktien steg 3,3 procent.

Telekomtillverkaren Ericssons aktie låg länge på minus men stängde på plus 0,9 procent inför tisdagens årsstämma. Det har blossat upp en het debatt om ansvarsfrihet för vd och styrelse efter uppgifterna om misstänkta mutor till IS i Irak och risk för nya USA-böter.

Bland de större ägarna har bland annat Christer Gardells Cevian Capital och den norska oljefonden anslutit sig till dem som inte vill ge ansvarsfrihet. Cevian säger sig dock, trots att man inte ser det som möjligt att ge ansvarsfrihet, att man kommer att rösta för omval av både vd och styrelse på stämman.

Räntorna upp

Marknaden präglas samtidigt av inflationsoro, vilket trycker upp marknadsräntor globalt. I Stockholm lyfte räntan på den tioåriga svenska statsobligationen under dagen till 1,22 procent. Det är den högsta räntenivån sedan tidigt 2018 och kan jämföras med 0,30 procent vid årsskiftet.

Marknadens förväntningar på räntehöjningar från Riksbanken ökar också tydligt. Marknaden ser enligt prissättningen just nu det som sannolikt att styrräntan höjs minst tre gånger bara i år och att räntan till slutet av 2024 ligger på 2 procent. Det kan jämföras med dagens noll procent i styrränta.

Tappat en femtedel

Råoljepriset sjönk med cirka 6 procent till drygt 113 dollar per fat för ett terminskontrakt för leverans av Brentolja nästa månad.

Naturgaspriset i terminshandeln på råvarubörsen i Amsterdam steg dock.

Trots måndagens kursuppgång har Stockholmsbörsen tappat nästan en femtedel av sitt börsvärde sedan årsskiftet – vilket gör den svenska börsen till en av årets stora förlorare bland europeiska börser. I princip är det bara Moskvabörsen som har gått sämre.

FTSE100-index i London stängde på minus 0,1 procent medan CAC40-index i Paris lyfte 0,5 procent. DAX-index i Frankfurt hade vid 18-tiden gått upp 0,8 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!