Börsen föll efter ny inflationssmocka

Stockholmsbörsen vacklade till i fredagens handel efter att tillsammans med andra börser i världen ha fått en ny inflationssmocka från USA. Det breda OMXS-indexet backade 1,3 procent.

Börsen steg inledningsvis på fredagen men tappade på eftermiddagen. Arkivbild.

Börsen steg inledningsvis på fredagen men tappade på eftermiddagen. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Börs2023-02-24 08:29

Den så kallade PCE-inflationen i USA – det viktigaste inflationsmåttet för centralbanken Federal Reserve (Fed) – blev högre än väntat i januari och reviderades även upp för december.

Detta ökar trycket på Fed att strama åt penningpolitiken med ännu fler räntehöjningar än de som redan låg i korten, vilket slår mot riskviljan på börser runt om i världen.

Nedgången på Stockholmsbörsen var bred: 24 av 30 av de mest omsatta aktierna i OMXS30-index föll i värde.

Mest nedåt drog fastighetsbolaget SBB och molntjänstbolaget Sinch, som tappade 6,4 respektive 4,6 procent.

Banker mot strömmen

Storbankerna – som normalt blir mer lönsamma av högre ränteläge – gick mot strömmen. Handelsbankens aktie steg 0,7 procent. Undantaget var Nordea som backade 0,2 procent.

Det rapporterande flygbolaget SAS aktie sjönk 3,1 procent. Företagets börsvärde har därmed mer än halverats på ett år.

SAS befinner sig mitt i ett stort omstruktureringsprogram och redovisade ännu en brakförlust för det brutna räkenskapsårets första kvartal, bland annat med hänvisning till högre bränslepriser.

Saab uppåt igen

Elektas aktie rusade 9,2 procent efter en kvartalsrapport som visade att medicinteknikbolaget går bättre än väntat, med ett lyft för orderingången, ett rörelseresultat på 331 miljoner kronor och en försäljning på 4,3 miljarder kronor.

Försvarskoncernen Saab var en annan vinnare efter beskedet om en rad beställningar från ett land i väst, oklart vilket, värda 8 miljarder kronor. Aktien steg 3,2 procent, vilket ger ett kurslyft efter årsskiftet på drygt 43 procent.

De ledande europeiska börserna gick ned, FTSE-index i London med 0,4 procent, DAX-index i Frankfurt med 1,7 procent och CAC40-index i Paris med 1,8 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!