Volvo och Northvolt utvecklar i Göteborg

Volvo Cars och Northvolt startar ett utvecklingscenter i Göteborg, vilket förväntas skapa flera hundra nya arbetstillfällen.

Volvo Cars och Northvolt ska bygga både en gemensam batterifabrik och ett utvecklingscenter. Det senare hamnar i Göteborg. Arkivbild.

Volvo Cars och Northvolt ska bygga både en gemensam batterifabrik och ett utvecklingscenter. Det senare hamnar i Göteborg. Arkivbild.

Foto: Axel Hilleskog/SvD/TT

Ekonomi2021-12-10 09:58

Volvo Cars och Northvolt ska gemensamt bygga både en batterifabrik och ett utvecklingscenter. Under fredagen meddelade företagen att deras utvecklingscenter kommer att etableras i Göteborg, vilket Göteborgsposten var först att rapportera om.

Utvecklingscentret ska börja sin verksamhet under 2022 och förväntas skapa 300-400 nya arbetstillfällen inom ett år.

Johan Trouvé, vd på Västsvenska handelskammaren, välkomnar etableringen av utvecklingscentret.

– Det är spännande att fler och fler företag lägger sina forsknings- och utvecklingscentra i Göteborg. Och det här stärker upp oss som ett center för utvecklingen av elektromobilitet, eldrivna fordon helt enkelt, säger han.

Den största delen av investeringen är bygget av en stor batterifabrik. Var den ska byggas är ännu inte beslutat. Satsningarna beräknas kosta omkring 30 miljarder kronor och ge upp emot 3 000 nya jobb.

– Det är ett väldigt litet antal kandidater som är kvar på listan. Två av dem är svenska ställen. Vi har även alternativ utomlands, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson till Sveriges Radio Ekot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!