Vinstlyft väntar men pessimisterna kan få rätt

När rapportsäsongen drar igång är förväntningarna fortsatta vinstlyft från börsbolagen. Men det finns signaler som tyder på att det kan vända. –Negativa nyheter straffas väldigt hårt, säger Maria Landeborn på Danske Bank.

Maria Landeborn senior ekonom på Danske Bank. Arkivbild.

Maria Landeborn senior ekonom på Danske Bank. Arkivbild.

Foto: Lisa Arfwidson/SvD/TT

Ekonomi2023-07-10 05:45

Nu börjar rapporterna för årets andra kvartal att trilla in. Förväntningarna är att vinsterna fortsätter att lyfta, om än mer beskedligt än första kvartalet.

Enligt Maria Landeborn, senior ekonom på Danske Bank, räknar analytikerna med en uppgång på 22 procent jämfört med året innan och 7 procent jämfört med föregående kvartal.

– Tittar man på verkstad och bank väntas vinsterna ligga kvar på rekordnivåer, även om det inte blir samma ökningar som under första kvartalet, säger hon.

Kan se blekt ut

Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, beskriver förra rapportsäsongen som "fantastisk med oerhört många positiva överraskningar". Det förväntar han sig inte nu.

– I jämförelse kommer den här rapportsäsongen att se blek ut även om den blir helt normal, säger han.

Enligt Esbjörn Lundevall har det funnits ett mönster i över ett år med "utbredda farhågor" om att vinstprognoserna har varit för höga.

– Sedan har de i stället höjts ännu mer. Det återstår att se om det håller i sig eller om det här blir kvartalet då pessimisterna till slut får rätt, säger han.

Verkstadsindustrin har stuckit ut som en vinnare. Men nu har det börjat komma in siffror som kan tyda på en förändring.

– Det är rimligt att anta att all data vi ser i makrostatistiken också kommer att börja synas i industrins orderböcker, säger Esbjörn Lundevall.

Har kommit vinstvarningar

Inköpschefsindex brukar vara en bra indikator på den allmänna industrikonjunkturen, enligt Lundevall.

– Den är på väg ned ganska häftigt globalt och det borde visa en sämre orderingång, säger han.

Inför förra kvartalet väntade sig många bedömare vinstvarningar, enligt Maria Landeborn. Det kom i princip inga.

Inför andra kvartalet har en rad vinstvarningar dykt upp, bland annat från Getinge och Viaplay.

– Men det har varit främst från mindre bolag. Det hade varit mer oroande för marknaden om vinstvarningarna kommit från de större bolagen. Det som också är positivt är att vinstvarningarna har skett inom olika branscher och det har främst handlat om individuella skäl, säger hon.

Däremot har kursreaktionerna varit stora på vinstvarningarna vilket hon säger kan tolkas som att det finns en oro under ytan.

Straffas hårt

– Den som kommer med en negativ nyhet straffas väldigt hårt. Marknaden är på tårna.

Både Lundevall och Landeborn kommer att ha ett extra öga på bankernas rapporter. Vinsterna väntas ligga kvar på höga nivåer eftersom bankerna gynnas av de högre räntorna, men det avspeglas inte på börsen.

– Kreditförlusterna är en jätteviktig fråga när det kommer till bankerna. Det har inte synts några kreditförluster på jättelänge, men nu finns en oro att det ska komma. Vi tror inte det, men vi vill gärna ha en bekräftelse från bankerna på att de har en bra kreditkvalitet, och också på att problemen i fastighetssektorn är någon annans huvudvärk, säger han.

Fakta: Rapportsäsongen

I veckan inleds rapportsäsongen. Här är några bolag och datum att hålla koll på:

Den 14 juli: Axfood, SBB, Ericsson.

Den 17 juli: Investor, Nordea.

Den 18 juli: SEB, Swedbank, Getinge.

Den 19 juli: Volvo AB, Sandvik, Handelsbanken.

Den 20 juli: Volvo Cars, Essity, ABB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!