Vestas tog glädjeskutt på amerikanskt besked

Vestas tog ett rejält skutt på Köpenhamnsbörsen på torsdagen. Investerarna hoppas på att amerikanska klimatsatsningar ska innebära klirr i kassan för den danska vindkraftsjätten.

Blad till vindturbiner på rad i Vestas fabrik i Colorado. Arkivbild.

Blad till vindturbiner på rad i Vestas fabrik i Colorado. Arkivbild.

Foto: Jim Rydbom/AP/TT

Ekonomi2022-07-29 01:40

Bolaget steg närmare 16 procent, nästan 26 miljarder danska kronor. Investerarna tryckte glatt på köpknappen efter att en politisk uppgörelse i USA ser ut att kunna innebära nya pengar till bland annat klimatsatsningar.

– Man har haft en marknad i USA där de bästa åren har fyllt mer än en tredjedel av Vestas samlade omsättning, säger Sydbanks aktieanalyschef Jacob Pedersen.

Om överenskommelsen går igenom i USA:s kongress kan den amerikanska vindkraftmarknaden växa markant de kommande åren. Om aktieuppgången är en överreaktion eller inte kan man ha olika åsikter om, med tanke på att den ännu inte är klubbad, anser han.

– Men verkligheten är ju att en stark amerikansk marknad är långt mera värd för Vestas än 16 procent mer i börsvärde, för den kan komma att stå för mellan 30 och 40 procent av verksamheten, säger Pedersen.

Svenska Eolus, som också har en stor exponering mot USA, steg drygt 13 procent på torsdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!