Två häktas för utpressningsförsök mot Fastator

Utöver vd Joachim Kuylenstierna misstänks ytterligare tre personer på höga positioner inom det börsnoterade investmentbolaget Fastator ha utsatts för ett grovt utpressningsförsök, skriver Dagens industri. Två män med kopplingar till det kriminella Vårbynätverket har häktats.

Häktningsförhandlingar i målet hölls i Södertörns tingsrätt under eftermiddagen. Arkivbild.

Häktningsförhandlingar i målet hölls i Södertörns tingsrätt under eftermiddagen. Arkivbild.

Foto: Mikaela Landeström/TT

Ekonomi2023-11-23 11:43

De misstänkta utpressarna, 19 och 23 år gamla, greps i måndags.

Båda männen häktades av Södertörns tingsrätt under torsdagseftermiddagen misstänkta för försök till grov utpressning. Brotten ska enligt åklagaren ha ägt rum mellan den 12 september och den 10 oktober i år i Stockholmsområdet. Männen nekar till brott.

Dagens Nyheter avslöjade tidigare i veckan att Joakim Kuylenstierna tros ha utpressats av personer med koppling till Vårbynätverket, som är allierat med kriminella Foxtrotnätverket .

Kuylenstierna ska den 7 oktober ha fått flera hot skickade till sig via meddelandetjänsten Whatsapp, där han uppmanades att betala ut en "skuld" på 100 miljoner kronor, enligt en polisanmälan som DN tagit del av.

En av hans kollegor blev också förföljd av en bil när han lämnade hemmet tre dagar senare. Efter den händelsen polisanmäldes hoten. Kollegan lyckades fotografera bilen och två män kunde gripas.

Enligt källor till DN har Kuylenstierna, som inte velat kommentera händelsen själv, kopplat utpressningen till affärer han har haft med en släkting till Jonas Falk, som satt häktad i tre och ett halvt år för att ha varit inblandad i en kokainhärva 2012.

Enligt åklagaren investerades 27 miljoner från narkotikavinsterna i fastighetsbolaget Skälsö – som Kuylenstierna ägde. Affären ska ha gjorts av en kvinna från Schweiz, på uppdrag av Falks släkting.

Kuylenstierna har efter händelsen fått skyddad identitet, skriver Di. Enligt Expressen ska en stor skyddsinsats inletts av oro för bland annat sprängdåd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!