Svajigt i nätet – höga elpriser hotar

Elpriserna förväntas svaja ordentligt i sommar. Allt mer väderberoende elproduktion och fler kärnkraftsreaktorer avstängda än normalt försämrar överföringen mellan landsändarna. - Sett över hela sommaren tror jag inte det blir höga elpriser, men det kommer att bli toppar då priserna sticker, säger Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät.

Soligt och för varmt väder försämrar elöverföringen.

Soligt och för varmt väder försämrar elöverföringen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ekonomi2025-05-26 07:09

Flera bedömare har pekat på goda förutsättningar för låga elpriser i sommar, ja, resten av året. Mycket ny elproduktion har tillkommit, nivåerna i vattenmagasinen är högre än normalt och det är i nuläget lägre ”smittorisk” från höga elpriser på kontinenten.

Men.

Sedan dess har den stora reaktorn vid Oskarshamns kärnkraftverk (O3) fått problem. Den kommer att vara avstängd hela sommaren. Och när andra reaktorer tas ur drift för planerade sommarrevisioner blir det, om inte brist på el, så åtminstone sämre beställt med elproduktionen i Sydsverige. Det ökar risken för höga elpriser i Sydsverige, likt hur det såg ut för några sommar sedan.

”Stökar till det”

– Med sommaren kommer de vanliga utmaningarna med mycket avbrott i nätet. Men vi ser ingen stor fara för elförsörjningen om allt löper på som väntat. Det som stökar till det är att O3 förlängt sin revision, säger Pontus de Maré.

Ihop med extra mycket väderberoende, fluktuerande elproduktion, försämrar det elöverföringen. När det är varmt sänks dessutom kapaciteten i kablarna. Det kommer, att precis som i dagsläget, ge extremt svajiga priser över dygnet, åtminstone i södra Sverige. Det innebär allt oftare minuspriser mitt på dagen när solen ger mycket el, till väldigt höga priser på mornar och kvällar.

Koppla bort

En orsak till det är att många kraftproducenter försvinner från marknaden när priserna är för låga, och de finner det ofta inte lönsamt att koppla på korta kvällstoppar, vilket ofta får priserna att rusa.

Det här skapar stora utmaningar för Svenska kraftnät att balansera systemet över dygnet. Problemet är ofta att det produceras för mycket el. Och om inte marknaden självmant via handel med nedreglering klarar av att dra ner produktionen återstår bara en sak:

– Då handlar det om att koppla bort produktion. Dit vill vi inte, men det är det yttersta steget, säger de Maré.

Fakta: Kraftiga prisskillnader

(TT)

Ett exempel redogör för de kraftiga priskasten under en enskild dag. På måndagen kostar elen i elområde 4 (södra Götaland) som lägst minus ett öre mellan klockan 13 och 14, och som mest 1,80 kronor/kWh mellan klockan 20 och 21.

Snittpriset över dygnet landar på 67 öre/kWh.

Prisskillnaderna över dygnet är betydligt mindre i övriga elområden.

I elområde 3 (norra Götaland och Svealand) är snittpriset på måndagen 25 öre/kWh, pendlar över dygnet mellan minus 1 till plus 57 öre.

I elområde 1 och 2 (hela Norrland) är snittpriset mellan 0,2 och 0,4 öre, som högst 4 öre. Priserna avser spotpriset på elbörsen Nord Pool. Ovanpå börspriset tillkommer skatter och elnätsavgifter på över en krona per kWh.

Källa: Nord Pool

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om