Storbanken tror på högre bostadspriser

Bostadsmarknaden får upp tempot lite 2024, enligt Handelsbankens ekonomer. Och priserna på bostäder kan få draghjälp uppåt när reallönerna stiger, enligt en färsk fastighetsrapport från storbanken.

Bostadspriserna kan vända uppåt 2024, om reallönerna stiger som väntat, enligt Handelsbankens ekonomer. Arkivbild

Bostadspriserna kan vända uppåt 2024, om reallönerna stiger som väntat, enligt Handelsbankens ekonomer. Arkivbild

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi2023-11-15 06:05

Bostadsbyggandet väntas samtidigt präglas av en försiktig återhämtning efter den kraftiga inbromsningen i år.

"Vi räknar med 28 000 byggstarter i år och en svag uppgång mot drygt 30 000 de kommande åren", skriver Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman i en kommentar.

Hon tillägger att det för byggsektorn som helhet ser ljusare ut än för bostadsdelen, då efterfrågan på industrilokaler är hög mot bakgrund av den stora gröna omställningen i norra Sverige.

För fastighetsbolagen – där många haft ett tufft år på börsen – återstår fortfarande en hel del anpassning till det högre ränteläget än vad som hittills har gjorts, enligt Handelsbankens ekonomer. De räknar med ett fall för svenska fastighetsvärden generellt på 15 procent jämfört med toppen i mitten av 2022.

I rapporten radar Handelsbankens ekonomer dessutom upp åtgärder som kan minska trösklarna in på bostadsmarknaden och öka byggtakten i bostadssektorn.

Bland annat skulle de vilja se lägre amorteringskrav för unga och ett utökat utbud av dedikerade studentbostäder. De föreslår dessutom att förenkla regelverket när det gäller att dela hyreskontrakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!