Stockholmsbörsen på plus

Stockholmsbörsen vände uppåt i sluthandeln. Bland dagens vinnare fanns försvarskoncernen Saab som rusar som effekt av bland annat ökad försvarsbudget i Tyskland.

Saab är en vinnare på Stockholmsbörsen. Arkivbild.

Saab är en vinnare på Stockholmsbörsen. Arkivbild.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Ekonomi2022-02-28 07:42

Efter att backat under större delen av handelsdagen skedde en återhämtning när handelsdagen närmade sig sitt slut. OMXS-index stängde 0,7 procent plus.

Dagens stora vinnare var försvarskoncernen Saab med en uppgång på 18,1 procent. Från tyskt håll meddelades i helgen att man ska utöka sin försvarsbudget och just Tyskland anses vara en viktig marknad för Saab. I övrigt var det framförallt tillväxtbolag som steg som till exempel molntjänstbolaget Sinch, upp 8,9 procent.

I motsatt riktning på OMXS30-listan gick främst Ericsson som tappade 7,7 procent. I helgen framkom det nya uppgifter kring agerandet i Irak där bolaget misstänks för att ha mutat IS. Dessutom är nu Ericsson ett av bolagen som nu stoppat leveranser till Ryssland som en konsekvens av utvecklingen kring Ukraina.

Även verkstadsjätten Sandvik har meddelat att bolaget pausar sin verksamhet i Ryssland, aktien sjönk 4,7 procent.

H&M gick ned 3,3 procent, Ryssland är en av klädjättens tio största marknader.

Utanför OMXS30-listan märktes bland annat ett fortsatt ras för Ferronordic som säljer anläggningsmaskiner och har stor exponering mot Ryssland. Aktien tappade ytterligare 5,7 procent och är ned närmare 67 procent sedan årsskiftet. Flygbolagssektorn har det generellt tungt runtom på aktiemarknaderna i Europa utifrån besked om begränsningar gällande luftrum. SAS gick ned 1,7 procent.

På de ledande Europabörserna var det samtidigt nedåt. CAC40-index i Paris backade 1,4 procent, FTSE100-index sjönk 0,3 procent medan Frankfurtbörsen var 0,7 procent ner vid 18-tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!