Stark svensk ekonomi driver inflation och rÀnta

Svensk ekonomi gÄr betydligt starkare Àn vÀntat, visar nya BNP-siffror. Det förklarar varför svensk inflation Àr sÄ hög, enligt bedömare. DÀrför hotar ocksÄ fler rÀntehöjningar.

Svensk ekonomi gÄr bÀttre Àn vÀntat. Arkivbild.

Svensk ekonomi gÄr bÀttre Àn vÀntat. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi2023-04-27 08:04

Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 0,6 procent under Ärets första kvartal jÀmfört med kvartalet innan. JÀmfört med första kvartalet i fjol har BNP stigit med 0,8 procent, enligt Statistiska centralbyrÄn (SCB).

EkonomkÄren hade i genomsnitt rÀknat med att BNP skulle ha vuxit med 0,1 procent pÄ Ärsbasis, enligt nyhetsbyrÄn Bloombergs sammanstÀllning.

– Det var betydligt bĂ€ttre Ă€n vĂ€ntat, och det tyder pĂ„ att det Ă€r en stark motstĂ„ndskraft i ekonomin, sĂ€ger Alexandra StrĂ„berg, chefsekonom pĂ„ LĂ€nsförsĂ€kringar.

Det Àr inte bara tillvÀxten som Àr stark, Àven arbetsmarknaden, konstaterar hon.

– Det hĂ€r förklarar varför vi har haft sĂ„ hög inflation. Om det Ă€r sĂ„ hĂ€r stark efterfrĂ„gan sĂ„ blir det ett starkt tryck uppĂ„t pĂ„ priserna.

Konsumtionen nedÄt

Men den privata konsumtionen har gÄtt ned, för tredje kvartalet i rad i takt med att hushÄllens reala inkomster faller, visar SCB:s siffror.

– Det Ă€r vad vi vĂ€ntat oss. Men förvĂ€ntningen Ă€r Ă€ndĂ„ att Riksbanken kommer att höja rĂ€ntan igen i juni, sĂ€ger Alexandra StrĂ„berg.

Annika Winsth, chefsekonom pÄ Nordea, Àr inne pÄ samma spÄr.

– Det Ă€r en stark siffra, men en hel del kommer frĂ„n lager som företag kan pĂ„verka ganska mycket, sĂ€ger hon.

Winsth konstaterar att de delar som Àr svaga Àr hushÄllens konsumtion och den offentliga konsumtionen.

– Investeringarna Ă€r bĂ€ttre Ă€n vĂ€ntat, men det handlar om vapen. Inte sĂ„ konstigt i det hĂ€r lĂ€get kanske, och det Ă€r ocksĂ„ investeringar.

Men tillvÀxten har reviderats upp bakÄt i tiden, förklarar hon. Det innebÀr att vi kom frÄn en Ànnu mer överhettad ekonomi Àn vad som var kÀnt tidigare. Det innebÀr att det höga rÀntelÀget kommer att fortsÀtta, enligt Annika Winsth.

Svantesson: SvÄrt lÀge

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) konstaterar att BNP-ökningen bland annat drivits av att svensk export utvecklats bra.

"Samtidigt har vi fortfarande ett svÄrt ekonomiskt lÀge med hög inflation och stora osÀkerheter i ekonomin, vilket bekrÀftas av att hushÄllen minskar sin konsumtion. Mitt fokus ligger fortsatt pÄ att fÄ ned inflationen samtidigt som vi stöttar de mest utsatta och arbetsmarknaden", skriver hon i en kommentar.

Riksbankschef Erik Thedéen Àr sparsmakad med kommentarer till den nya BNP-siffran i samband med utfrÄgningen om rÀntepolitiken i riksdagen. Statistiken mÄste analyseras först.

– Det för tidigt att uttala sig om, sĂ€ger han till TT.

Hur den betydligt starkare BNP-utvecklingen pÄverkar inflationen och styrrÀntan framÄt vill han inte kommentera Ànnu.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!