Skatteverket: Många fel hos matbudsföretag

Många företag som erbjuder matleveranser har brister i sin skatteredovisning. Skatteverket har utrett 74 företag och i 90 procent av fallen har verket fattat beslut om skattehöjningar på i genomsnitt en miljon kronor.

Nio av tio utredda matbudsföretag har fått skattehöjningar av Skatteverket. Arkivbild.

Nio av tio utredda matbudsföretag har fått skattehöjningar av Skatteverket. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi2023-12-01 01:54

Över hälften av de granskade företagen har dessutom fått skattetillägg och sammanlagt landar summan på 77,7 miljoner kronor.

“Våra farhågor att det förekommer mycket fel i branschen visar sig stämma”, säger Caroline Wald, kontrollsamordnare på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

De vanligaste felen är oredovisade intäkter, löner och arbetsgivaravgifter samt momsfusk och bristande bokföring.

Skatteverket har också sett tecken på att företagen utnyttjar människor med svag ställning på arbetsmarknaden. Majoriteten av dem som levererar maten kommer från länder utanför EU och en del saknar rätt att vistas och arbeta i Sverige.

Detta kan dock rundas genom identitetsfusk, till exempel att matbud utan svenskt arbetstillstånd lånar inloggningsuppgifter till företagets app av dem som har ett.

"Inte sällan tar de betalt av dem som lånar deras inloggning. I slutändan blir det ännu mindre kvar till den som faktiskt trampar ut med maten", säger Caroline Wald.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!