Skanska: "Tror inte på fastighetskris"

Skanska gör en större vinst än väntat. –Vi gör ett starkt resultat, vi har god lönsamhet och orderstocken är historiskt hög, säger Skanskas vd Anders Danielsson.

Skanska har släppt delårssiffror. Arkivbild.

Skanska har släppt delårssiffror. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ekonomi2022-10-26 07:37

Han konstaterar nöjt att det har varit ett starkt kvartal. Framtiden ser också bra ut, tycker han, trots orosmolnen i omvärlden. Skanska har en hög orderingång att lita till för de kommande kvartalen.

– Vi gör ett starkt kvartal, med bra lönsamhet. Marginalen är 3,4 procent, och det är strax under vårt mål.

Men bostadsmarknaden är helt klart tuffare, och det märker också Skanska som säljer nyproduktion.

Bostadsköpare avvaktar

Ännu har Skanska inte sett att köpare vill hoppa av ingångna avtal på grund av ändrade förhållanden. Han förklarar att Skanska för sin egen del håller sina tider och avtal, och att köparna är bundna av sina kontrakt.

– Försäljningen är mer avvaktande. Men det finns ett underliggande behov av bostäder.

Anders Danielsson förklarar dock att Skanska har fördelen att kunna bestämma själva när och om projekt ska startas. Det gör att de kan anpassa sig efter marknaden.

Den kommersiella fastighetsutvecklingen går starkt, berättar han. Skanska har sålt fastigheter för 10 miljarder kronor.

– Jag tror inte på någon fastighetskris. När vi ser till vår verksamhet så har vi en stark ställning. Men vi är inte beroende av kreditmarknaden.

Fast uthyrningen av fastigheter går trögare än förr. Men så har det varit under hela pandemin.

– Däremot ser vi en ökad aktivitet nu. Det finns intresse för att hyra kontor.

Bygger fängelser och sjukhus

När det gäller byggandet i övrigt är marknaden stabil, konstaterar han. Det byggs bland annat sjukhus, fängelser och skolor i samma takt som förr, och behovet är stort. Skanska verkar i både Sverige, Norge och USA.

– Anläggningsmarknaden är stabil i Europa, och stark i USA. Det kommer ut federala pengar, och behoven är enorma där.

Skanska märker förstås av inflationen och kostnadsökningarna, men har för sin egen del lyckats hantera detta i sina kontrakt, berättar Anders Danielsson.

– Vi säkrar upp detta i våra anbud. Men jag tror att det kommer att vara fortsatt volatilt när det gäller materialkostnaderna, säger Anders Danielsson.

Fakta: Skanska i siffror

Skanska redovisar en vinst före skatt på 1 587 miljoner kronor för tredje kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 1 519 miljoner kronor motsvarande period 2021.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 1 361 miljoner kronor, enligt Bloombergs sammanställning.

De totala intäkterna steg till 38,6 miljarder kronor, jämfört med 33,4 miljarder kronor ett år tidigare. Orderingången i byggverksamheten var 43,8 miljarder kronor, jämfört med 26,6 miljarder kronor tredje kvartalet 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!