Sala kommun rĂ€knade fel pĂ„ löner – i 16 Ă„r

Lönekontoret vid Sala kommun har under 16 Ärs tid rÀknat fel pÄ pensionspremier, vilket gör att kommunen nu gÄr back, rapporterar Sala Allehanda.

Sala kommun rÀknade fel i 16 Är. Arkivbild.

Sala kommun rÀknade fel i 16 Är. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi2023-04-08 06:08

Kommunen har sedan 2006 rapporterat in fel Ärslönesummor för personer med lönevÀxling, vilket gjort att för lÄga pensionspremier betalats ut.

Totalt har nu 10,4 miljoner kronor anvÀnts för att reglera felet, vilket gör att kommunen landar pÄ ett minusresultat för Är 2022.

– Vi hittade ett fel i rapporteringen till vĂ„r pensionsadministratör. Det hade legat ett fel i lönesystemet sedan man satte upp det 2006. Det hade gjort att fel belopp rapporterats in, sĂ€ger ekonomichefen Inger Lindström till tidningen.

Felet upptÀcktes i slutet av 2022, och hade innan dess gÄtt obemÀrkt förbi.

– Det Ă€r jĂ€ttekonstigt. Pensioner Ă€r sĂ„ pass svĂ„ra att berĂ€kna. Man ser vad det borde ha blivit för varje person. Det Ă€r jĂ€ttesvĂ„rt att bedöma om det Ă€r rĂ€tt eller inte. Du vet ju sjĂ€lv nĂ€r du ska försöka titta pĂ„ pensionen och klura ut hur den Ă€r framrĂ€knad. Det Ă€r mĂ€rkligt att det inte har hittats förut. Det Ă€r ofta vĂ€ldigt smĂ„ pengar för varje person, sĂ€ger Inger Lindström.

Fakta: LönevÀxling

Att lönevÀxla innebÀr att en del av lönen byts mot pension. Det gör att arbetsgivaren i stÀllet för att betala sociala avgifter, som den annars mÄste göra, betalar en sÄ kallad löneskatt.

Det leder till att en anstĂ€lld fĂ„r cirka 5,8 procent mer över till pensionen Ă€n vad den hade fĂ„tt ut i lön. Om arbetsgivaren sĂ€tter av 1 000 kronor av lönen kan den anstĂ€llde med andra ord fĂ„ in 1 058 kronor till pensionen istĂ€llet, utan att det kostar den anstĂ€llde eller arbetsgivaren nĂ„got.

KĂ€lla: Avanza

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om