Ryanair klår förväntningar: "En vinstmaskin"

Flygbolaget Ryanair slår förväntningarna med en högre delårsvinst efter skatt än väntat. –Det är en vinstmaskin med större fokus på långsiktig strategi än kvartalsrapporter, säger Jan Ohlsson, flyganalytiker.

Ryanair presenterar delårsresultat. Arkivbild.

Ryanair presenterar delårsresultat. Arkivbild.

Foto: Arne Dedert/AP/TT

Ekonomi2023-07-24 07:45

Fokus på populära resmål som Italien, erbjudande om nonstop-flyg utan väntan på olika flygplatser, och inte minst en långsiktig strategi. Det är förklaringen till att det irländska lågprisflygbolaget Ryanair slår förväntningarna och gör en högre delårsvinst efter skatt än väntat, enligt flyganalytikern Jan Ohsson.

På senare tid har budgetflygjätten dragit ifrån konkurrenterna i Europa, tack vare att bolaget premierar långsiktig planering framför fixering vid kvartalsrapporter, bedömer han.

Lägsta pris, högsta vinst

Häromdagen gav bolaget exempelvis ett löfte om att investera 30 miljarder kronor och 30 nya plan i Ukraina så snart det blir fred.

– Vi vet i och för sig inte när freden kommer. Men bolaget tänker väldigt långt fram. De lägger flygplansorder när det är billigt och inte när alla andra gör det, sedan säljer man planen och gör vinst på det. De har en strategi på att alltid ha lägsta pris till högsta vinst, säger han till TT.

– Som en vinstmaskin har man också alltid råd att köpa senaste flygplansmodellen, säger han.

Under 2022 hade Ryanair 168 miljoner passagerare, uppger Jan Olsson, och bolaget tycks se ljust även på framtiden. För 2030 räknar företaget med 300 miljoner passagerare.

Rustat för strejk

Det strejkvarsel för flyg- och flygplatsarbetare som lämnades till Ryanair och skulle ha börjat idag, avblåstes. Men med 500 flygplan av samma typ och piloter som snabbt kan placeras om är Ryanair är rustat för eventuella strejker, menar Jan Olsson.

– De är vana vid att snabbt lägga ned och öppna upp nya linjer. Bolaget är väldigt rationellt, iskallt planerande hela tiden, och det funkar väldigt bra.

Fakta: Rapporten

Under perioden april till juni, vilket är första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår, rapporterade Ryanair en vinst på 663 miljoner euro, motsvarande 7,6 miljarder kronor.

Resultatet klår därmed analytikerkårens förväntningar på 648 miljoner euro i vinst, enligt Bloombergs sammanställning.

Samtidigt sänker bolaget sin helårsprognos – ned till 183,5 miljoner passagerare från 185 miljoner. Ryanair hänvisar prognosändringen till leveransförseningar från flygplanstillverkaren Boeing.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!