Prisuppgång på mat dämpas – men kaffet rusar

Prisuppgången på livsmedel har stannat upp. I april steg priserna på mat med mer måttliga 0,4 procent jämfört med mars, drivet av framför allt betydligt dyrare kaffe och nötkött.
–Tar man bort de kategorierna var det ingen prisuppgång alls, säger Ulf Mazur på Matpriskollen.

Ulf Mazur från Matpriskollen. Arkivbild.

Ulf Mazur från Matpriskollen. Arkivbild.

Foto: Caisa Rasmussen/TT

Ekonomi2025-05-05 08:38

Matprisinflationen tog ny fart under inledningen av året, och den politiska debatten likaså. Men under mars stannade prisuppgången av och tendensen håller i sig i april, enligt Matpriskollens statistik bland över 40 000 varor hos de olika matkedjorna.

På 21 procent av matvarorna var det prissänkningar under april jämfört med mars, lika många som det var höjningar av.

Lugnt framåt

Och Ulf Mazur ser i nuläget inget som talar för en ny tilltagande matinflation framöver. Mejerivaror blev dyrare i början av året, därefter har vissa produkter till och med sänkts i pris.

– De kommer sannolikt ligga still över sommaren, säger Ulf Mazur och hänvisar till att bönderna inte fått ytterligare mer betalt för sina varor.

Inte heller lantmannaprodukter som gryner, bröd och liknande borde stiga märkbart i pris, enligt Mazur. Dessutom borde den starkare svenska kronan hålla tillbaka eftersom runt hälften av alla matprodukter är import.

Därför stiger köttet

Den senaste tidens riktiga prisraket, kaffet, som steg uppemot 40 procent under månaden på vissa varumärken och butiker, lär ligga kvar på de här nivåerna. Inget i råvarupriserna tyder på något annat i nuläget. Även den allt dyrare chokladen (kakao) ser ut att bestå.

– Nötköttet blir möjligtvis ännu dyrare, säger Ulf Mazur.

En orsak är att bönderna får bättre betalt för mjölken, då går färre kossor till slakt. Även importköttet har blivit dyrare, enligt Mazur som också fortfarande ser fler aktiva konsumenter som en viktig ingrediens till att butikerna konkurrerar bättre.

– Konsumenterna köper inte lika glatt allting som förut.

En prishöjande effekt spökar i bakgrunden, åtminstone framåt. När producenterna måste ta ansvar för sina förpackningar kommer den avgiften att höjas.

– Det kommer att öka priserna med runt två procent fram till 2026, säger Ulf Mazur.

Fakta: Priserna i siffror

På en månad har priserna på mat i snitt ökat med 0,4 procent jämfört med mars. På ett år, jämfört med april 2024, ligger prisökningen på 4,0 procent.

Största prisökningar per kategori i april, jämfört mars och (jämfört med april 2024 inom parentes):

Kaffe, +10,2 procent (+30,1 procent)

Köttfärs, +1,7 (+7,9)

Nötter, +1,5 (+5,4)

Nötkött, +1,4 (+5,3)

Vatten, +0,7 (+5,0)

Största prisnedgångar:

Bär, -2,2 procent (+14,2 procent på ett år)

Grönsaker, -1,4 (+1,5)

Crème Fraiche & Gräddfil, -1,4 (+5,6)

Mjukost, -1,0 (-)

Mjölk och grädde, -0,7 (+9,7)

Källa: Matpriskollen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!