Oktober inleds med superlåga elpriser

Oktober inleds med fortsatt superlåga elpriser i hela landet, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool. Snittpriset för söndagen den 1 oktober hamnar på knappt 1 öre per kilowattimme i samtliga fyra elprisområden.

Välfyllda vattenmagasin är en faktor som trycker ned elpriserna. Arkivbild

Välfyllda vattenmagasin är en faktor som trycker ned elpriserna. Arkivbild

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi2023-09-30 13:43

Söndagens priser är något högre än de extrema minuspriserna på lördagen, på minus 0,2 öre per kilowattimme i hela landet.

Bakom det låga elpriset ligger soligt och blåsigt väder samt välfyllda vattenmagasin. Till det kommer den milda inledningen av hösten, vilket minskar uppvärmningsbehoven, samt välfyllda gaslager i Europa.

Beräkningar visar att elkonsumenter med rörligt pris kan få elräkningar på cirka tusen kronor lägre nivåer för september i år än under motsvarande månad i fjol. Sammantaget blev september – med snittpriser på 11-51 öre per kilowattimme beroende på vilket elområde man tittar på – den billigaste elmånaden i stora delar av landet sedan hösten 2020.

Priserna pressades trots att stora delar av kärnkraften var ur drift, till följd av underhåll och komponentproblem på reaktorer i Oskarshamn och Forsmark.

Ovanpå dessa priser hamnar elhandlarnas påslag. Dessutom tillkommer elnätsavgift, elskatt och moms på omkring en krona per kWh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om