Nytt strejkvarsel pĂ„ Klarna – vd:n varnar

Fackförbundet DIK ansluter sig till den planerade strejken pÄ Klarna. Vd Sebastian Siemiatkowski varnar de anstÀllda för att bolaget "kanske inte kan ÄterhÀmta sig" om strejken bryter ut.

Klarnas grundare och vd, Sebastian Siemiatkowski. Arkivbild.

Klarnas grundare och vd, Sebastian Siemiatkowski. Arkivbild.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Ekonomi2023-10-27 15:04

Konflikten mellan Klarna och de fackliga organisationerna vÀxer ytterligare. PÄ torsdagen varslade Unionen och Sveriges Ingenjörer om att ta ut sina medlemmar pÄ Klarnas huvudkontor i Stockholm i strejk den 7 november.

Konflikten bottnar i att Klarna inte vill gÄ med pÄ fackförbundens krav om att teckna kollektivavtal.

"Vi vill ha inflytande, trygga villkor och möjlighet till omstÀllningsstöd. Nu har vi vÀntat lÀnge nog. Unionens medlemmar pÄ Klarna vill fÄ ett kollektivavtal pÄ plats", sade Sen Kanner, ordförande för Unionens klubb pÄ Klarna, i en skriftlig kommentar till TT pÄ torsdagen.

"Är förlegat"

Nu ansluter sig DIK, fackförbundet för kultur, kommunikation och kreativ sektor, till konflikten genom att varsla om sympatistrejk för sina medlemmar pÄ arbetsplatsen.

"KollektivavtalsskrÀck Àr förlegat. Moderna techföretag som Klarna mÄste uppdatera sig till samtiden och ge sina medarbetare det inflytande och den trygghet ett kollektivavtal ger, sÀger Anna Troberg, förbundsordförande i DIK i ett pressmeddelande.

Under ett möte pÄ fredagen varnade Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski de anstÀllda för att en strejk kan ge ödesdigra konsekvenser för bolaget, skriver Breakit.

– Att strejka Ă€r en hemskt dĂ„lig idĂ© och det kan ge konsekvenser som vi kanske inte kan Ă„terhĂ€mta oss frĂ„n, sade Siemiatkowski enligt Breakit som tagit del av talet.

Siemiatkowski poÀngterade ocksÄ att det kollektivavtal som Unionen lagt fram "aldrig kommer att undertecknas", skriver tidningen.

Klarnas ledning har Àven delat ut flygblad till de anstÀllda för att argumentera för nackdelarna med ett kollektivavtal, skriver Unionens medlemstidning Kollega. Flygbladet pÄstÄr bland annat att ett kollektivavtal skulle ge försÀmrade villkor och en svÄrare dialog mellan bolaget och de anstÀllda, enligt tidningen.

Bröt samman

Förhandlingarna mellan Klarna och Unionen bröt samman i mÄndags.

– Vi har kommit till ett lĂ€ge dĂ€r det inte finns nĂ„gra frĂ„gor kvar att diskutera och har landat i att vi var tvungna att frĂ„ntrĂ€da förhandlingarna, sade Unionens förhandlingschef Martin WĂ€stfelt till Kollega.

Unionen och Klarna har brÄkat med varandra under en rad Är, nÄgot som tilltog förra Äret i samband med att bolaget tog beslutet att göra sig av med tio procent av personalstyrkan, utan att informera den lokala fackklubben. Unionen stÀmde dÄ Klarna pÄ 1,3 miljoner kronor för brott mot medbestÀmmandelagen och förhandlingar i Arbetsdomstolen inleds i november.

Drygt 2 000 personer jobbar pĂ„ Klarnas huvudkontor i Stockholm, enligt fackförbunden.

TT har sökt Klarna för en kommentar.

Anna Troberg, förbundsordförande i DIK. Arkivbild.
Anna Troberg, förbundsordförande i DIK. Arkivbild.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!