Miljardskadestånd hotar vindkraftspark

Sveriges största vindkraftspark, Markbygden Ett utanför Piteå, riskerar miljardskadestånd för uteblivna elleveranser, rapporterar Dagens industri.

Ett av vindkraftverken i Markbygdens vindkraftpark på fjället i Markbygden utanför Piteå. Arkivbild.

Ett av vindkraftverken i Markbygdens vindkraftpark på fjället i Markbygden utanför Piteå. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ekonomi2023-12-02 14:40

I november ansökte bolaget om rekonstruktion. Enligt domstolshandlingar som Di tagit del av framkommer det att ett avtal med norska aluminiumtillverkaren Hydro är orsaken bakom vindkraftsparkens bekymmer.

Avtalet är från 2017 och gör gällande att Hydro ska köpa 1,65 terrawattimmar el årligen till ett fast pris, men vindkraftsbolaget har varit tvungna att köpa ersättningsel och sälja med förlust.

I handlingar från Umeå tingsrätt hänvisar Hydro till expertutlåtanden som “ger en tydlig indikation” om att företaget är berättigat till ett skadestånd på flera miljarder kronor.

Markbygden Ett, vars moderbolag är det statliga kinesiska bolaget CGN China, och som ligger bakom en av Europas största landbaserade vindkraftsparker utanför Piteå, har redan tunga år bakom sig.

Förra året blev förlusten mer än 1,3 miljarder kronor. Under 2023 har bolaget hittills noterat en preliminär förlust på nästan 600 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!