"Lindrar hushållens börda"

Regeringens nya jobbskatteavdrag i höstens budget är tänkt att underlätta hushållens ansträngda ekonomi. En rimlig prioritering, enligt Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar.

Regeringen aviserar ett nytt jobbskatteavdrag i höstbudgeten för att hjälpa hushållens ekonomi. Arkivbild.

Regeringen aviserar ett nytt jobbskatteavdrag i höstbudgeten för att hjälpa hushållens ekonomi. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi2023-09-04 11:41

– Det här lindrar bördan för de hushåll som har det tuffast, säger hon till TT.

Regeringen satsar 11 miljarder kronor på ett nytt jobbskatteavdrag i höstbudgeten. Skattesänkningen är riktad mot låg- och medelinkomsttagare som jobbar heltid.

Förslagets helhetsdetaljer är ännu inte kända, men enligt finansminister Elisabeth Svantesson kommer alla som arbetar att få en skattesänkning oavsett skala.

Avdraget stiger för de som har en lön upp till 38 600 kronor i månaden, och sedan ligger det mer flackt, uppgav hon på förmiddagens pressträff.

För en person med en månadslön på exempelvis 25 000 kronor skulle det nya jobbskatteavdraget innebära en skattesänkning motsvarande 293 kronor i månaden. En person med en månadslön på 50 000 kronor skulle få 585 kronor mer i plånboken.

"Träffar brett"

– Avdraget verkar träffa brett. Även om alla får ta del av detta är det främst riktat mot låg- och medelinkomsttagare, vilket är klokt med tanke på det tuffa ekonomiska läget, säger Länsförsäkringar chefsekonom Alexandra Stråberg.

– Hushållens plånböcker är tunna med tanke på de prisökningar som vi har.

Alexandra Stråberg betonar att regeringens reformutrymme inför höstens budget är kraftigt begränsad på grund av inflationen.

– Det här är därför rimliga prioriteringar om regeringen säger sig värna hushållens ansträngda ekonomi och då särskilt för dem som har det tuffast, säger hon.

Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, välkomnar regeringens besked om ett nytt jobbskatteavdrag.

"Det är rimligt av regeringen att genomföra en bred reform som gör att många omfattas, inkluderat pensionärer. Det är viktigt utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv att det lönar sig att arbeta, vilket främjar tillväxten i ekonomin", säger hon i en skriftlig kommentar.

"Många hushåll har det tufft ekonomiskt som en följd av den höga inflationen. Den slår speciellt hårt mot barnfamiljer som under en tid nu fått leva med höga levnadskostnader i form av högra räntekostnader, ökade livsmedelspriser och minskade reallöner."

"Hade sänt fel signaler"

Beskedet om jobbskatteavdraget kommer dagen efter att regeringen annonserat en paus av automatiska höjningen av brytpunkten för statlig inkomstskatt på drygt 51 000 kronor.

Shoka Åhrman anser att det var ett ett korrekt beslut av regeringen att pausa höjningen.

"Att i det här läget med hög inflation höja brytpunkten för statlig inkomstskatt skulle sända fel signaler och inte hjälpa de hushåll som är i störst behov av ekonomisk kompensation."

Alexandra Stråberg är inne på samme linje.

– Förändringen i brytpunkten är kanske inte optimal – att ändra i ett system där man har en automatisk uppräkning av inflationen. Å andra sidan är det inte där som de största problemen finns i dagsläget eftersom de med låga inkomster tenderar att påverkas mer av inflationen, säger hon.

Fakta: Skillnad i skatt per månad för en arbetande person under 66 år efter nytt jobbskatteavdrag
ArbetsinkomstSkattesänkning
16 667-193
25 000-293
33 333-391
35 000-410
41 667-585
50 000-585
62 500-706
83 333-771
125 000-771
Källa: Finansdepartementet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!