Lång svacka väntas – trots stärkt BNP

BNP växte oväntat mycket i juli och konsumtionen fortsatte att öka i kronor och ören. Samtidigt skapar den rekordsvaga kronan ett kostnadstryck på producenter och importörer. Räkna med fler räntehöjningar och en lång lågkonjunktur, är experternas slutsats.

Nya siffror visar svensk BNP för juli. Arkivbild.

Nya siffror visar svensk BNP för juli. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi2023-09-08 08:03

– Det stärker bilden av att Riksbanken kommer att höja styrräntan i både september och november, säger Susanne Spector, chef för makroekonomisk analys på storbanken Nordea, efter fredagens månadssiffror från Statistiska centralbyrån (SCB),

Hon varnar samtidigt för att lägga för stor vikt vid just månadssiffror.

Enligt SCB:s indikator ökade Sveriges BNP med 0,5 procent i juli jämfört med juni. Samtidigt reviderar SCB en tidigare beräkning av BNP-utvecklingen i juni kraftigt.

Ändrar hela bilden

För en månad sedan beräknades svensk BNP i juni ha krympt med 1,4 procent mot månaden före. I fredagens beräkning har denna siffra justerats upp till minus 0,5. I årstakt är skillnaden ännu tydligare. Där revideras BNP-nedgången till minus 1,3 procent, från tidigare minus 3,6 procent.

– I juni var det en tydlig trend nedåt. BNP hade fallit mycket. Nu är hela BNP-förloppet ganska platt igen, säger Spector.

– Man ändrar ju egentligen hela konjunkturbilden med de här stora revideringarna. Det gör det utmanande för Riksbanken eller finanspolitiken, tillägger hon.

TT: Är de här månadssiffrorna inget att ha?

– Man önskar ju att de vore något att ha. Och det är svårt att inte ta in dem, säger Spector.

"En lång lågkonjunktur"

Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, skriver i en mejlad kommentar att BNP-ökningen i juli inte är överraskande med tanke på nedgången i juni. Hon tror räntehöjningar och pessimistiska företag kommer att prägla den närmaste tiden.

"Det är mycket som talar för ytterligare nedgångar och på en lång lågkonjunktur", skriver hon.

Mattias Persson på Swedbank ser främst konsumtionsökningen i juli som oväntad. Den ökade inte bara mot juni, utan steg även i årstakt för första gången sedan januari.

– Dåligt väder, ett uppdämt konsumtionsbehov och sparandet i pandemin, säger han när han ombeds peka ut tänkbara förklaringar.

Han tillägger att utvecklingen i stort ligger i linje med Riksbankens prognoser – bortsett från att kronan är oväntat svag. Sammantaget gör det att han räknar med att Erik Thedéen och hans direktion höjer styrräntan två gånger till i år – för att få bukt på inflationen i tjänstesektorn och stärka kronan.

Svag inhemsk och global efterfrågan

Anders Bergvall, ekonom på Handelsbanken, tror också på ytterligare två höjningar av styrräntan i år.

Han tror man ska räkna med en industriell inbromsning, med hänvisning till det oväntat stora fallet i orderingång i juli. Till det lägger han indikatorer som inköpschefsindex och KI:s konjunkturbarometer, som är svagare än normalt.

"Det stärker vår bild av att den ekonomiska aktiviteten kommer fortsätta att minska under andra halvåret", skriver han.

Fakta: BNP stiger, orderingången faller

Svensk BNP ökade med 0,5 procent i juli jämfört med månaden före, enligt Statistiska centralbyrån (SCB), marginellt mer än väntat. I juni föll BNP med 0,5 procent enligt reviderade siffror. I en tidigare preliminär beräkning låg nedgången i juni på 1,4 procent.

I årstakt var siffrorna inte lika muntra, med en nedgång på 0,8 procent för BNP i juli mot samma månad i fjol.

Månadssiffror för konsumtion och näringslivets produktion i juli pekar precis som BNP-indikatorn uppåt.

Produktionsvärdeindex för det totala näringslivet ökade med 0,3 procent i juli 2023 jämfört med juni 2023 i säsongrensade tal. Jämfört med juli 2022 minskade produktionen med 2,0 procent i kalenderkorrigerade tal.

Hushållens konsumtion ökade med 0,5 procent i juli 2023 jämfört med juni 2023, i säsongrensade tal. Jämfört med juli 2022 ökade hushållskonsumtionen med 0,4 procent, mätt i kalenderkorrigerade siffror och fasta priser.

Men för industrin blev det ett fall för orderingången på 6,2 procent i juli jämfört med månaden före, enligt säsongsrensade tal. Och jämfört med juli föregående år var nedgången ännu större, minus 8,4 procent i kalenderkorrigerade tal.

Källor: Statistiska centralbyrån, Bloomberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!