Kvinnor kräver rejäl pensionsöversyn

Gör om pensionssystemet och höj pensionsavgiften. Nu går flera stora organisationer samman i ett upprop för bättre pensioner för kvinnor.

Nu gör stora organisationer som Centerkvinnorna, Finansförbundet, PRO, SPF Seniorerna och Vårdförbundet gemensam sak med Tantpatrullen, som under flera år har protesterat mot att kvinnor får för låga pensioner. Arkivbild.

Nu gör stora organisationer som Centerkvinnorna, Finansförbundet, PRO, SPF Seniorerna och Vårdförbundet gemensam sak med Tantpatrullen, som under flera år har protesterat mot att kvinnor får för låga pensioner. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi2021-09-09 05:30

Bakom uppropet Pension hela året står flera stora organisationer – fackförbund, kvinnoorganisationer, pensionärsorganisationer och politiska kvinnoförbund.

De vill sätta ljuset på skillnaderna i pension för män och kvinnor genom att räkna fram hur långt in på året kvinnors genomsnittliga pension räcker i förhållande till männens.

Inte så långt, visar det sig. Kvinnors pension tar slut den 9 september medan männen får sin pension ända fram till nyår – kvinnors pensioner är i snitt 31 procent lägre än männens, förklarar Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges kvinnolobby, och talesperson för uppropet.

– Vi har översatt pensionerna till dagar på året. Det är ett sätt att visa hur mycket pengar det handlar om, säger Clara Berglund.

Pensionsavgiften måste höjas

Kvinnors låga pensioner beror på att kvinnor, och kvinnoyrken, har för låga löner, förklarar hon, men också på pensionssystemets utformning.

Visst, det kan vara ett något förenklat sätt att föra debatt, medger hon, men det krävs också tydlighet för att åskådliggöra hur stora orättvisorna är, förklarar hon.

– Vi behöver ett mer jämställt arbetsliv för att få mer jämställda pensioner. Kvinnor som har arbetat ett helt liv hamnar på gränsen till fattigdom, säger Clara Berglund.

Pensionssystemet måste göras om så att kvinnor får bättre pensioner, och pensionsavgiften måste höjas, kräver organisationerna bakom uppropet.

– Vi kräver också att samordningen med garantipensionen ändras, så att höjningar av den allmänna pensionen inte försvinner, och att grundskyddet följer löneutvecklingen i stället för prisutvecklingen. Det skulle göra skillnad.

Brett stöd

Hon konstaterar att stödet för höjda pensioner till kvinnor är brett, och uppropet tänker se till att pensionsfrågan inte glöms bort. Pensionerna finns inte med i den allmänna politiska debatten, tycker de, eftersom riksdagens pensionsgrupp får ta hand om den själv. Allt bygger på en gammal politisk överenskommelse från 1990-talet då det nuvarande pensionssystemet beslutades.

– Det är svårt att förstå hur politiska partier kan värna en överenskommelse som gör att pensionsfrågan inte debatteras öppet. Vi vill se en översyn av hela pensionssystemet, säger Clara Berglund.

Fakta: Uppropet Pension hela året

Uppropet vill att pensionssystemet reformeras och att det ska finnas ett tydligt mål att förbättra kvinnors pensioner.

Enligt uppropet finns ett gap mellan kvinnors och mäns pensioner som är 31 procent i genomsnitt.

Bland kommunerna är gapet störst i Danderyd, 43 procent, och minst i Bräcke, 19 procent.

Uppropet kräver:

Höjd pensionsavgift.
Ändrade samordningsregler med garantipensionen.
Att grundskyddet följer löneutvecklingen.
Ett mer jämställt arbetsliv. Lönerna måste höjas för kvinnors arbete.

Bakom uppropet står Centerkvinnorna, Finansförbundet, Forena, Fredrika Bremer-förbundet, FQ Forum – kvinnor och funktionshinder, Gröna kvinnor, Kvinnor kan, Kvinnors rätt, Miljöpartiets jämställdhets- och mångfaldskommitté, Pensionärernas riksorganisation (PRO), S-kvinnor, SKPF Pensionärerna, SPF Seniorerna, Sveriges kvinnolobby, Sverigeunionen av Soroptimistklubbar, Tantpatrullen, Unizon och Vårdförbundet.

Källa: Pension hela året

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!