Investors vd: "Ser vissa lättnader"

Bolagen bör vara redo för ett ännu tuffare 2023, enligt Investors vd Johan Forssell. Men det är minst lika viktigt att investera rätt för att stå sig i konkurrensen i framtiden. –Det handlar om att bygga sig starkare, säger han.

Investor rapporterar. Arkivbild.

Investor rapporterar. Arkivbild.

Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Ekonomi2022-10-20 12:11

Även om Investors vd Johan Forssell väntar sig att 2023 kommer bli värre än det här året rent makroekonomiskt, börjar han se ett skifte.

– Vi ser vissa lättnader, till exempel på fraktsidan. Det har också blivit enklare att få tag på vissa komponenter. Med det sagt har vi fortfarande betydande utmaningar till exempel med elektroniska komponenter, säger han.

Investor är Wallenbergssfärens maktbolag med stora poster i några av Sveriges största börsnoterade bolag. Genom Patricia Industries äger man också en rad bolag utanför börsen.

Tuffare att sälja till konsumenter

De senaste åren har utbudet ställt till problem. Nu tror Johan Forssell att det snarare är efterfrågan som kommer att vika.

Något som redan syns genom att bolag som säljer direkt till konsumenter har det kämpigare, säger han.

– Med den motvind som många konsumenter har, med högre inflation, högre räntor och högre bolånekostnader så är det rimligt att anta att vi går mot en tuffare tid. Då måste bolagen vara redo att anpassa sig, säger han.

Fokus ligger därför helt på att redan nu ha åtgärdsplaner på plats som snabbt kan aktiveras om det behövs.

– Men minst lika viktigt är att identifiera vilka områden man ska fortsätta att satsa på även om det blir tuffare tider. Det handlar om att bygga sig starkare så att man kan slå konkurrenterna på lång sikt. Att hitta den balansen är ytterst viktigt, säger han.

"Oerhört viktigt med öppenhet"

TT: Hur ser era investeringsplaner ut framåt?

– Vi har en stark kassa, vi har 24 miljarder i kassan och vi är redo att investera både på den listade och den olistade sidan, om vi hittar attraktiva möjligheter, säger han.

TT: Vi har en ny regering, vad tycker du är viktigast att de tar itu med?

– Politikernas viktigaste uppgift är att skapa goda förutsättningar för näringslivet att lyckas vinna i den internationella konkurrensen. Det handlar om bra infrastruktur, långsiktig, stabil och fossilfri energiförsörjning, kompetensförsörjning och kvalitet i skolan, säger Johan Forssell och fortsätter:

– Sedan tror jag att det är oerhört viktigt för ett litet exportberoende land att ha en öppenhet och frihandel.

Fakta: Investors delårsrapport

Investors substansvärde, som visar utvecklingen i portföljbolagen, uppgick till 626 292 miljoner kronor årets tredje kvartal.

Det innebär en ökning med 3 procent under kvartalet.

Totalavkastningen under perioden uppgick till minus 3 procent, att jämföra med totalavkastningen på minus 4 procent enligt SIXRX-index, som visar hur Stockholmsbörsen gick under det tredje kvartalet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!