Investor laddat för stora affärer

Wallenbergsfärens maktbolag Investor är laddat för stora affärer den närmaste tiden. I kassan finns över 30 miljarder. –Vi kan investera en stor del av den kassa vi har, säger vd Johan Forssell.

Välfylld kassa efter årets utdelningar för Wallenbergsfärens maktbolag Investor, med Johan Forssell som vd. Arkivbild

Välfylld kassa efter årets utdelningar för Wallenbergsfärens maktbolag Investor, med Johan Forssell som vd. Arkivbild

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi2023-04-21 08:41

I rapporten för årets första kvartal beräknar Investor sin skuldsättning, netto, till 1 procent. Det är långt ned i målområdet på 0 till 10 procent.

TT: Vad ska ni göra för alla pengar?

– Vi kommer att försöka använda den styrka vi har för att investera inom våra prioriterade områden, säger han.

Tittar på teknologisk utrustning

I klartext kan det handla om att satsa på att bygga upp befintliga innehav i Patricia Industries, Investors portfölj av onoterade och helägda dotterbolag.

– Den typen av investeringar kommer att fortsätta, säger han.

Men det kan även bli aktuellt med vad Forssell beskriver som "nya plattformar" i Patricia-portföljen.

– Vi har sagt att vi är öppna för att titta på nya plattformar om vi hittar attraktiva bolag, som har en tillräcklig storlek – så att det blir meningsfullt ur ett Investor-perspektiv. Här tittar vi på områden som till exempel avancerad teknologisk utrustning.

TT: Var ligger tröskeln för att en plattform ska vara meningsfull för Investor?

– Jag vill inte ge en specifik siffra. Men vi har en portfölj i Patricia som uppgår till 150-160 miljarder i tillgångar. För att det ska vara en ny plattform som går in i Patricia ska det vara meningsfullt i förhållande till den storleken.

TT: Hur stor andel av era 30 miljarder i kassan är ni redo att lägga på förvärv i det här läget?

– Vi har inte bara en stark kassaposition. Vi har också – efter att vi aktivt har refinansierat vår låneportfölj under många år, när räntorna var nära noll – en fantastisk låneportfölj. Genomsnittlig löptid på våra lån är 11,6 år. Vi har låga räntor och inga låneförfall förrän 2029. Så vi har betydande kapital att investera, säger Forssell.

– Hittar vi rätt möjligheter kan vi investera en stor del av den kassa vi har, tillägger han.

"Redo att stödja våra företag"

Kassan har enligt kvartalsrapporten bland annat fyllts på av utdelningar från noterade bolag med 3,9 miljarder kronor. Den kommer dock att dräneras lite av årets utdelning till Investors ägare, där det ska skiftas ut i runda slängar åtta miljarder.

Pengarna ska även täcka eventuella behov av kapitaltillskott i portföljbolagen. Den frågan har blivit het på marknaden efter de dramatiska turerna med bankrusningar i USA och den schweiziska storbanken Credits Suisses akuta problem i mars.

Risken för detta tonas dock ner av Johan Forssell:

– Vi har en portfölj av bolag som befinner sig inom områden som har en bra och stabil tillväxt. Det är också bolag som är väldigt lönsamma och med bra kassaflödesgenerering, säger han.

– Men det är klart att det alltid kan vara så att det kan behövas i något enskilt fall, tillägger han.

Kapitalstöd kan även uppstå när portföljbolag gör betydande förvärv eller offensiva satsningar, enligt Investor-chefen.

– Vi är definitivt redo att stödja våra företag med kapital om de har värdeskapande möjligheter.

Fakta: Utdelning på åtta miljarder på väg

Investor redovisar ett substansvärde på 723,6 miljarder kronor per den 31 mars 2023. Det innebär en ökning av tillgångarnas marknadsvärde, efter att skulderna dragits ifrån beloppet, på motsvarande 7 procent under årets första kvartal.

Totalavkastningen på 9 procent under kvartalet låg i linje med börsens avkastningsindex SIXRX.

Nettoskuldsättningsgraden på 1 procent ligger i nedre delen av Investors målintervall, detta efter utdelningar från noterade bolag på 3,9 miljarder kronor sedan årsskiftet.

Årets utdelning från Investor på 4:40 kronor per aktie är uppdelad i två omgångar, i maj respektive november. Med 1,82 miljarder aktier innebär det totalt en utdelning på cirka 8 miljarder kronor.

Källa: Investor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!