IF Metall utökar strejkvarsel mot Tesla

Tesla vägrar skriva på ett kollektivavtal, enligt facket. Nu utökar IF Metall konfliktvarslet mot den amerikanska biltillverkaren.

Svårare få sin Teslabil reparerad. Arkivbild.

Svårare få sin Teslabil reparerad. Arkivbild.

Foto: David Zalubowski/AP/TT

Ekonomi2023-10-24 15:56

Sedan tidigare ligger ett strejkvarsel mot Teslas verkstäder på sju orter runt om i landet. Det rör sig om runt 120 anställda. Det träder i kraft nu på fredag.

Vid förhandlingarna med Teslas folk på tisdagen framkom att det inte kommer bli något kollektivavtal, något IF Metall alltså kräver för att det ska råda lika villkor med olika verkstäder.

– De vill inte skriva på, de säger att de inte har kollektivavtal någonstans i världen, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Därför utökar facket konfliktvarslet till ytterligare 17 företag, företrädesvis verkstäder. Det går ut på att allt verkstadsarbete gällande Teslabilar sätts i blockad. Denna konflikt träder i kraft 3 november om ingen lösning nåtts innan dess.

Enligt Säikkälä har de Tesla-anställda sämre arbetsvillkor än vad det aktuella kollektivavtalet, Motorbranschavtalet, anger. Han har också signaler på att de tjänar sämre än snittet. Hur många som är medlemmar i IF Metall vill han inte säga, av integritetsskäl, för att inte utsättas för påtryckningar.

– Men det är väldigt många.

Tesla har egna verkstäder i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Umeå, Örebro och Norrköping. Dessa tas ut i strejk från fredag 27 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!