Hurrarop för satsning på drabbade pensionärer

Pensionärsorganisationerna – och till och med oppositionen – välkomnar regeringens beslut om kompensation för årskullen "57:orna". –Vi har kämpat så mycket för det här. Det här återställer förtroendet att politiken lyssnar. Det lönar att organisera sig, säger PRO:s ordförande Åsa Lindestam till TT.

Åsa Lindestam, ordförande Pensionärernas Riksorganisation, PRO. Arkivbild.

Åsa Lindestam, ordförande Pensionärernas Riksorganisation, PRO. Arkivbild.

Foto: Caisa Rasmussen / TT

Ekonomi2023-08-26 09:00

Hon tror inte att regeringen skulle uppmärksammat "57:orna" om det inte varit för pensionärsföreningarnas ihärdiga kamp. Det handlar om flera tusenlappar i skatt i månaden som årskullen tvingats betala på grund av en skattemiss.

– Det här har varit en het fråga för oss. Vi såg hur det drabbade våra medlemmar. Det är orättvisa att inte bli behandlad som alla andra pensionärer.

3,2 miljarder

Kompensationen uppgår till totalt 3,2 miljarder kronor och omfattar omkring 110 000 personer och väntas betalas ut den 1 juli 2024.

Bakgrunden är de höjningar av olika pensionsrelaterade åldrar som infördes den 1 januari i år.

En förändring var det förhöjda grundavdraget som numera gäller från det år en person fyller 67 år, inte från 66 år som tidigare. Vanligtvis skapas det övergångsbestämmelser för de som redan uppnått åldern med ett tidigare regelverk – men inte i detta fall.

Socialdemokraterna nöjda

Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg tycker det är bra att "57:orna" nu kompenseras och att det som blivit fel rättas till.

– Det var ett positivt besked från regeringen och Tidöpartierna. Situationen för 57:orna har varit orättvis och otydlig under väldigt lång tid, säger han till TT.

Det var när S satt i regeringsställning och Damberg var finansminister som pensionsförändringsförslaget röstades igenom i riksdagen i maj 2022.

TT: Hur kommer det sig att ni inte tog tag i det då?

– Det är väldigt olyckligt att det blev på det här sättet, och att så många 57:or inte ens visste vad som hände och sedan drabbades av en sådan här skatteklyfta på ett orättvist sätt, säger Damberg och fortsätter:

– Men vi har påtalat för regeringen sedan förra vintern att man måste lägga fram ett förslag, och nu har man gjort det. Och vi har varit tydliga med att vi kommer rösta för det. Det är en styrka att vi kan vara överens och rätta till sådant som blivit fel.

"Tillit till politiken"

Också Eva Eriksson, ordförande i SPF Seniorerna, är mycket positiv och påpekar att organisationen länge försökt påverka regeringen.

"Dagens besked visar också varför samtal och påverkansarbete på saklig grund i olika sammanhang är viktiga för vår demokrati. Och att misstag nu rättas till, har ett värde för människors tillit till politiken", säger Eriksson i en skriftlig kommentar.

Hon fortsätter:

"Samtidigt vill jag understryka att vi kommer att följa detaljerna och tekniken kring dagens besked noga, till dess att alla 57:or upplever att de har fått rättvisa skipad.

Glada tongångar kommer också från Liza di Paolo-Sandberg, ordförande i SKPF Pensionärerna:

"Tidöpartiernas besked om att kompensera 57:or för den orättvisa skattesmällen är ett glädjebesked och en viktig seger för oss som tillsammans med andra organisationer drivit på för att rätta till riksdagens hafsverk", skriver hon.

Mikael Damberg (S) är nöjd med regeringens förslag.
Mikael Damberg (S) är nöjd med regeringens förslag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!