HÀr i landet slÄr krisen hÄrdast

LĂ€get Ă€r skört i svensk ekonomi och i alla delar av landet signaleras sĂ€mre tider framöver, enligt en ny rapport frĂ„n Nordea. –SmĂ„land, tillsammans med VĂ€stsverige, har det tuffast, sĂ€ger chefsanalytikern Susanne Spector.

SmÄlandsregionen drabbas hÄrdast av den ekonomiska nedgÄngen, enligt en ny rapport frÄn storbanken Nordea. Bland annat kÀmpar smÄhusbyggarna mot fallande bopriser och stigande rÀntor. Arkivbild.

SmÄlandsregionen drabbas hÄrdast av den ekonomiska nedgÄngen, enligt en ny rapport frÄn storbanken Nordea. Bland annat kÀmpar smÄhusbyggarna mot fallande bopriser och stigande rÀntor. Arkivbild.

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Ekonomi2023-02-16 06:00

LÄgkonjunkturen blir kÀnnbar i alla delar av Sverige och utsikterna för den svenska ekonomin Àr osÀkra, skriver Nordea i en ny rapport om de regionala utsikterna.

Byggmarknaden har inte gÄtt sÄ hÀr trögt pÄ 30 Är och hushÄllen drar nu ner pÄ sin konsumtion till följd av stigande rÀntor och hög inflation.

– JĂ€mfört med i höstas sĂ„ skriver vi ner utsikterna för alla delar av landet. SmĂ„land tillsammans med VĂ€stsverige, har det fortsatt tuffast, sĂ€ger bankens chefsanalytiker Susanne Spector.

SvÄrast i SmÄland

SmĂ„landsregionen Ă€r den mest konjunkturkĂ€nsliga regionen i Sverige. Även under finanskrisen och eurokrisen var SmĂ„land extra utsatt. Under 2023 krymper ekonomin dĂ€r med 3,0 procent.

Anledningen Àr att regionen har en större andel industri Àn andra, enligt Spector. Och de industrier som finns i SmÄland Àr ocksÄ de som nu drabbas hÄrdast av stigande rÀntor och hushÄll som drar ner pÄ sin konsumtion.

Möbelindustrin och de smÄlÀndska byggföretagen Àr exempel pÄ sektorer som just nu har det svÄrt.

– Det finns mĂ„nga smĂ„husbyggare i SmĂ„land och mĂ„nga vittnar om ett vĂ€ldigt svagt orderlĂ€ge. Man köper inte nya hus nĂ€r ekonomin bromsar in, sĂ€ger chefsanalytikern.

I VÀstsverige kÀmpar fordonsindustrin med osÀkerheter kring produktionen. Och Àven hÀr har framtidsutsikterna för byggföretagen kraftigt försÀmrats, enligt Nordea Àr utsikterna faktiskt de sÀmsta som uppmÀtts.

TillvÀxten i regionen vÀntas ligga pÄ minus 2,5 procent under 2023.

Norrlandsekonomin bromsar

Den stora förĂ€ndringen de senaste mĂ„naderna Ă€r att ekonomin i Övre Norrland vĂ€ntas krympa 2,0 procent under Ă„ret, sĂ€ger Susanne Spector.

PÄ senare Är framgÄngsvinden blÄst över norra Norrland. Det talas om en industriell revolution och flertalet satsningar pÄ grönt stÄl och Northvolts jÀttefabrik i SkellefteÄ har fÄtt stor uppmÀrksamhet.

Nu ser den ekonomiska utvecklingen i regionen ut att bli tuffare Àn under pandemin, enligt chefsanalytikern.

– Det hĂ€r beror framför allt pĂ„ att industriföretagen ser ett sĂ€mre globalt lĂ€ge, sĂ€ger hon.

– Och det Ă€r ocksĂ„ intressant för att det kan tala för att den ekonomiska utvecklingen globalt ocksĂ„ blir lite sĂ€mre Ă€n vad som i dagslĂ€get förvĂ€ntas, eftersom de norrlĂ€ndska företagen brukar ligga tidigt i vĂ€ndningar, tillĂ€gger hon.

Stadigast i Stockholm

Den region som vÀntas stÄ emot den ekonomiska nedgÄngen bÀst Àr Stockholm. TillvÀxten vÀntas hamna pÄ minus 1,0 procent för Äret.

Bland annat Àr byggföretagen betydligt mindre dystra Àn i andra delar av landet, enligt Spector.

En förklaring kan vara att byggandet i Stockholm kraftigt bromsade in nÀr bopriserna sjönk 2017, enligt chefsanalytikern. Sedan dess har inte byggandet vÀxlat upp pÄ samma sÀtt som i andra delar av landet.

– Man börjar pĂ„ en lĂ€gre nivĂ„ och har dĂ€rför mindre fallhöjd.

– Industrin i Stockholm Ă€r ocksĂ„ mindre konjunkturkĂ€nslig, man har mer av lĂ€kemedelsindustri och tjĂ€nsteexport som vĂ€ntas klara sig bĂ€ttre, tillĂ€gger hon.

VÀntade tillvÀxtsiffror i landets regioner 2023, enligt storbanken Nordeas prognos.
VÀntade tillvÀxtsiffror i landets regioner 2023, enligt storbanken Nordeas prognos.
Fakta: FörvÀntad tillvÀxt i regionerna

I Nordeas rapport anvĂ€nds EU:s sĂ„ kallade NUTS2-regioner – en omrĂ„desindelning gjord utifrĂ„n exempelvis befolkningsstorlek och yta och som bland annat anvĂ€nds i statistiksammanhang.

Med hjÀlp av statistik frÄn Statistiska centralbyrÄn (SCB) har Nordea gjort prognoser för den förvÀntade tillvÀxttakten i varje region.

Regionen SmÄland och öarna drabbas hÄrdast av lÄgkonjunkturen i Sverige och tillvÀxttakten vÀntas bli minus 3,0 procent under 2023. HÀr vÀntas Àven den största nedgÄngen i sysselsÀttning, 0,9 procent.

I VÀstsverige vÀntas tillvÀxten bli minus 2,5 procent under Äret.

I Sydsverige, Östra Mellansverige, Norra Mellansverige och i Övre Norrland vĂ€ntas ekonomin krympa 2,0 procent.

I Mellersta Norrland vÀntas motsvarande siffra bli minus 1,5 procent under 2023.

Och Stockholm vÀntas fÄ en tillvÀxt pÄ minus 1,0 procent.

I tre regioner vĂ€ntas enligt prognosen en ökad sysselsĂ€ttning under 2023, VĂ€stsverige (0,5 procent), Övre Norrland (0,2 procent) och Stockholm (0,1 procent). I resterande regioner vĂ€ntas sysselsĂ€ttningen falla.

KĂ€lla: Nordeas rapport "Regionala utsikter"

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!