Här återanvänds vattnet direkt i duschen

Duscha i samma vatten gång på gång? Flera hotell och hushåll i Sverige har redan installerat duschar som renar duschvattnet på plats. De lanseras som en klimatsmart lösning, men professorn Kenneth M Persson, är tveksam. –Alla anläggningar leder ju till en viss belastning på miljön, säger han.

Dyra droppar. Många kommunala VA-bolag har redan höjt priset på vatten och avlopp. Arkivbild.

Dyra droppar. Många kommunala VA-bolag har redan höjt priset på vatten och avlopp. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi2023-08-06 13:08

Idén föddes när Mehrdad Mahdjoubi, uppvuxen i Malmö och grundare av företaget Orbital Systems, gjorde sitt examensjobb i industridesign vid Lunds tekniska högskola, som i sin tur samarbetade med NASA (National Aeronautics Space Administration), USA:s myndighet för rymdfart och rymdforskning.

– Syftet med projektet var att göra det möjligt med en levnadsstandard som finns på jorden, men på planeten Mars, berättar Merhdad Mahdjoubi för TT.

I stället landade projektet på jorden i form av en typ av dusch, som varje gång den används renar det använda duschvattnet med hjälp av en tillhörande anläggning med filterkapsel och UV-ljus. Ett inbyggt värmeelement justerar i sin tur vattnets temperatur, som man själv väljer och ställer in från start.

"Slipper legionella-risk"

I dusch-systemet, som hittills införts på hotell i bland annat Malmö, Stockholm och i byn Harads i norra Sverige samt i hundratals hushåll i landet, återcirkuleras varmvattnet på plats. På så sätt spar man mängder energi som i vanliga fall går åt till att värma upp kallt vatten i varmvattenledningar, enligt Mehrdad Mahdjoubi.

TT: Men att duscha i vatten som just använts? Blir det ens tillräckligt rent?

– Ja, och i och med att vattnet renas på plats slipper man också risk för exempelvis legionella i vattnet, vilket är ett problem i många varmvattenledningar, säger Mehrdad Mahdjoubi.

Tanken med den återvinnande duschen är också att spara vatten, men utan att förta upplevelsen av en skön och lång dusch.

– Du kan duscha så länge du vill utan att det påverkar miljön, säger Mehrdad Mahdjoubi.

"Minst belastande att spara"

Kenneth M Persson, professor i teknisk vattenresurslära vid Lunds universitet, är dock inte lika lyrisk. Det är inget fel i all installera teknik som kan återanvända duschvatten. Men det innebär också att man installerar en anläggning med vissa driftskostnader.

– Alla anläggningar leder ju till en viss belastning på miljön. Om valet står mellan att spara på vatten och att köpa en anläggning för att kunna slösa på vatten, så är det minst belastande att spara på vattnet, säger han, men tillägger:

– Om valet däremot står mellan att duscha länge varje dag med nytt vatten eller med återanvänt, är det naturligtvis bättre att återvända.

Även om vi ännu har god tillgång på vatten i Sverige, behöver vi sätta ett högre pris på det för att värdera det rätt och ta vara på det, enligt Kenneth M Persson. I växande tätorter är anläggningarna för vatten dimensionerade för 1960- och 70-talets villkor och måste byggas ut, och vattenverk och reningsverk måste öka kapaciteten i ledningsnätet, menar han.

TT: Ska enskilda människor betala mer för att underhållet är eftersatt?

– Ja. Om vi ansvarar för att använda vattnet mer effektivt, kan anläggningarna räcka till. Vattnet i Sverige är för billigt och behöver bli dubbelt så dyrt som idag, för att vi ska värdera det högre, säger han och lyfter fram Köpenhamn som exempel, där priset på vatten ligger 3-4 gånger högre.

– Om priset på vatten höjs, kommer vi troligen också att se fler tekniska lösningar, som återanvänder vattnet på plats, i badhus, varuhus, hotell, gym och hushåll, säger Kenneth M Persson.

Fakta: Vattnet kan bli nya energikrisen

Att byta ut alla gamla vattenledningar i landet i Sverige tar omkring 200 år om man håller samma tempo som idag, enligt branschorganisationen Svenskt Vatten.

Svenskt Vatten har flaggat för att priset på kommunalt vatten kan komma att fyrdubblas fram till 2040, både av klimatskäl och för att täcka ett eftersatt ledningsunderhåll.

Köpenhamnsbor använder i snitt 100 liter vatten per dygn. I Sverige ligger motsvarande siffra på 130-140 liter.

Källa: Svenskt Vatten och Kenneth M Persson, professor i teknisk vattenresurslära, Lunds universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!