Handelsbankens räntevinster lyfter kraftigt

Handelsbanken gör ett rekordkvartal. Stor del av förklaringen – bankens räntenetto lyfter kraftigt när utlåningsräntorna har skjutit i höjden.

Svenska Handelsbanken, med vd Carina Åkerström, är först ut bland storbankerna att redovisa rapport för tredje kvartalet i år. Arkivbild.

Svenska Handelsbanken, med vd Carina Åkerström, är först ut bland storbankerna att redovisa rapport för tredje kvartalet i år. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ekonomi2023-10-18 07:04

Först ut av storbankerna och en vägvisare för hur de svenska storbankerna mår i takt med att räntorna har rusat? För Handelsbankens och vd:n Carina Åkerström blev resultatet för tredje kvartalet långt över marknadens förväntningar och på Stockholmsbörsen rusar aktien inledningsvis med drygt 5 procent.

Detta efter bankens rörelsevinst uppgått till 9,9 miljarder kronor jämfört med marknadsförväntningarna på 9,2 miljarder kronor.

Bakom vinstlyftet stod framförallt räntenettot, det vill säga vad banken tjänar på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor hos kunderna.

Ett räntenetto 12,2 miljarder innebär tre fjärdedelar av bankens totala intäkter på 16,2 miljarder kronor och kan dessutom jämföras med de 9,6 miljarder samma period föregående år.

Låga kreditförluster

Mest anmärkningsvärt i morgonens rapport var dock kanske kreditförlusterna som är väldigt små, blott en miljon kronor jämfört med drygt 300 miljoner kronor som förväntades. Här har det också funnits frågetecken och oro för att bankerna nu ska märka av en alltmer utsatt situation för främst företagen. Så är inte fallet ännu enligt Carina Åkerström.

– Vi har under relativt lång tid redovisat ganska låga kreditförluster och rent generellt har företagen stått emot egentligen alla de händelser vi har gått igenom de senaste åren. Man står fortsatt – och kanske lite förvånande – på en väldigt bra grund, säger hon till TT.

TT: Ser du någon förändrad bild jämfört med tidigare?

– Vi ser naturligtvis en inbromsning, men det handlar om hur ekonomin utvecklar sig i stort. Vi ser en inbromsning men inte i den bemärkelsen att det skulle generera kreditförluster och att företag eller hushåll har svårigheter.

Samtidigt har hushåll med stora bolån inte bara fått uppleva kraftiga räntehöjningar utan även ett massivt inflationstryck. Handelsbanken och Carina Åkerström noterar att bolånekunder nu amorterar i allt större utsträckning vilket innebär en avmattning i tillväxten för in- och utlåningsvolymer samtidigt som konkurrensen hårdnar.

– Det är en väldigt stillastående marknad totalt sett och vi håller våra marknadsandelar hyfsat stabila, svarar hon på frågan om banken tar marknadsandelar på bolånemarknaden.

Stora skattebetalare

Handelsbankens rekordresultat kommer samtidigt som det förs en debatt kring banksektorns vinstmarginaler, från politiskt håll har det lyfts förslag om bankskatt (Socialdemokraterna), något som redan genomförts i Italien.

– Rent generellt har jag inga tankar kring det annat än att vi hanterar vår bank. Vi är de stora skattebetalare som vi är. Väljer politiskt valda personer att göra ändringar så kommer vi att rätta oss efter det, säger hon.

TT: Till de som nu kritiserar och ifrågasätter bankernas vinstlyft, vad är din kommentar?

– Jag kan förstå debatten, samtidigt säger jag som de senaste kvartalen, rent generellt tror jag hela samhället mår bra av att det är stabila banker och Handelsbanken är definitivt en av dem.

– Sedan måste man zooma ut och se det i ett bredare perspektiv. När det generella ränteläget är högre så gynnas bankerna men vi har ingen annan ambition än att hela tiden ha ett relevant erbjudande till våra kunder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!