Företag till ministermöte efter bojkotthot

BistÄnds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) kallar svenska företag till möte efter hoten om bojkott i efterdyningarna av koranbrÀnningarna.

BistÄnds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) kallar svenska företag till möte efter hoten om bojkott i efterdyningarna av koranbrÀnningarna. Arkivbild.

BistÄnds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) kallar svenska företag till möte efter hoten om bojkott i efterdyningarna av koranbrÀnningarna. Arkivbild.

Foto: Caisa Rasmussen/TT

Ekonomi2023-07-27 08:57

"Vi vet att det finns stater och aktörer som vill skada Sverige och svenska intressen. Jag har dÀrför bjudit in flera svenska företag som bedriver verksamhet dÀr vi sett starka reaktioner", sÀger Johan Forssell i en kommentar till TT.

Ministern vill veta hur företagen ser pÄ situationen.

"För Sverige Àr det helt avgörande att vÄra företag har god tillgÄng till vÀrldsmarknaden och kan verka lokalt."

Upp till ett tjugotal företag ska medverka pÄ mötet, enligt uppgift till TT.

– Vi kommer att delta och vi ser det hĂ€r som en möjlighet att lyssna in och se vad andra företag stĂ„r inför för frĂ„gestĂ€llningar, sĂ€ger Gabriella Etemad, pĂ„ Autolivs presstjĂ€nst.

Scania deltar inte

Hon sÀger att deras företag inte drabbats av krisen. Scania Àr ocksÄ inbjudna till mötet, men har ingen möjlighet att delta.

"Scania har inte haft nÄgon pÄverkan pÄ affÀren eller relationerna i dessa lÀnder. Men vi följer utvecklingen noga," skriver Erik Bratthall, presschef pÄ Scania, i ett sms till TT.

Mjukpapperstillverkaren Essity bekrÀftar att de har fÄtt inbjudan och kommer delta i mötet.

Volvo varken bekrÀftar eller dementerar huruvida de fÄtt inbjudan till mötet.

– Vi berĂ€ttar inte vilka möten vi har med myndigheter och vilka möten vi inte har, det hĂ„ller vi bilateralt. Men vi har inte mött nĂ„gra starka protester Ă€n sĂ„ lĂ€nge, sĂ€ger Claes Eliasson, pĂ„ Volvo.

Inte heller Ericsson vill kommentera mötet.

"Vi kan inte ge dig nÄgon kommentar," skriver de i ett mejl till TT.

HÄcan Andersson pÄ H&M:s presstjÀnst uppger per mejl att de inte har nÄgra uppgifter om eftermiddagens möte.

"Vad vi kan sÀga Àr att vi följer utvecklingen, och för oss Àr sÀkerheten för vÄra kollegor alltid högsta prioritet. Utöver det sÄ vÀljer vi att inte kommentera ytterligare."

Ikea öppna för dialog

I ett mejl till TT skriver Ikea att de inte har kÀnnedom om eftermiddagens möte med ministern.

"Men vi Àr öppna för dialog med Sveriges regering," skriver de.

I förra veckan hotade Iraks kommunikationsminister Hayam al-Yasiri att dra in telekomjÀtten Ericssons tillstÄnd för att kunna verka i landet, men budskapet drogs tillbaka sedan Ericsson tagit avstÄnd frÄn koranbrÀnningarna.

Det första mötet ska hÄllas i eftermiddag, men tanken Àr att flera ska hÄllas vid Äterkommande tillfÀllen, skriver Dagens industri.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!