Fler får assistansersättning

Fler har beviljats assistansersättning under första halvåret i år, visar en ny rapport från Försäkringskassan. För barn är ökningen särskilt stor.

Antalet som beviljas assistansersättning ökar, enligt Försäkringskassan. Arkivbild.

Antalet som beviljas assistansersättning ökar, enligt Försäkringskassan. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ekonomi2023-10-30 05:01

434 personer beviljades assistansersättning under perioden januari till och med juli i år, vilket är 165 fler personer jämfört med motsvarande period i fjol. Samtidigt fick 210 barn assistansersättning, jämfört med 135 barn under perioden 2022.

Samtidigt ansöker betydligt fler om assistansersättning, som inte har fått ersättningen tidigare. Under perioden januari till juli i år var ökningen 58 procent jämfört med samma period i fjol.

Assistansersättningen är pengar som ska betala lönen för en personlig assistent. Vid årsskiftet trädde en ny reform om stärkt rätt till personlig assistans i kraft, som syftade till att stärka rätten till personlig assistans för personer med en psykisk funktionsnedsättning, egenvårdsinsatser och genom ett mer avgränsat föräldraavdrag.

När det är kort tid sedan lagändringarna trädde i kraft är det för tidigt att dra några slutsatser om ökningarna som märks nu, skriver Försäkringskassan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!