Fler äldre luras av bedragare: "Känner skam"

Antalet bedrägerier där folk luras till att investera stora summor pengar ökar kraftigt. Särskilt hårt drabbade är personer över 60 år. Nu lanserar Finansinspektionen (FI) en informationsinsats för att bryta utvecklingen.

Allt fler drabbas av så kallade investeringsbedrägerier, varnar Finansinspektionen. Arkivbild.

Allt fler drabbas av så kallade investeringsbedrägerier, varnar Finansinspektionen. Arkivbild.

Foto: Caisa Rasmussen/TT

Ekonomi2023-11-15 06:02

Mellan 2021 och 2022 ökade antalet anmälda investeringsbedrägerier med drygt 40 procent, enligt FI.

Men mörkertalet bedöms vara mycket stort.

– Det är framför allt äldre personer som råkar illa ut. Misstänksamheten är oftast inte tillräckligt stor där. Det oroväckande är att många av dem blir lurade vid upprepade tillfällen, säger Mikael Sandahl, finansinspektör på FI.

Nu drar FI igång en stor informationskampanj i sociala medier för att nå de mest utsatta grupperna.

Kontaktar via meddelandetjänster

Bedragarna kontaktar vanligtvis sina offer på sociala medier eller via olika meddelandetjänster som Whatsapp, Telegram och Signal, berättar Mikael Sandahl.

– De erbjuder någon form av bra investeringserbjudande, som är säkert och ökar snabbt i värde, och där god avkastning garanteras.

FI har skapat annonser på sociala medier som är utformade på likartat sätt, som erbjuder fantastiska erbjudanden, men som sedan omformas till en tydlig varningsannons.

Orsaken bakom det höga mörkertalet är att det är förknippat med skam att utsättas för den här sortens bedrägerier, påtalar Mikael Sandahl.

– Jag har talat med många som säger att de varken vågar berätta om det inträffade för närstående eller kontakta polisen. De känner skam för att de har blivit lurade när det i själva verket borde vara bedragarna som skäms, säger han.

– Problemet med att vänta med att polisanmäla brottet är att det blir svårare att få tillbaka några pengar, tillägger han.

"Fasad av trovärdighet"

Bedragare som lockar med investeringar utger sig allt oftare för att arbeta för eller tillsammans med myndigheter – exempelvis Finansinspektionen.

– De utger sig för att samarbeta med oss eller motsvarande myndighet utomlands, eller för att komma från en känd bank. Allt för att bygga upp en fasad av trovärdighet, säger Mikael Sandahl.

Aktörerna är verksamma i både Sverige och andra länder. FI har märkt av allt fler fall där utländska individer kontaktar svenskar med lukrativa erbjudanden.

– Man uppmanas att växla i kryptovalutor, som är svårare att spåra.

"Finns inga enkla investeringar"

Hans bästa tips för att undvika att bli lurad är tydligt: Om det låter för bra för att vara sant, är det oftast så.

– Du ska alltid vara misstänksam när du ser tips på sociala medier där någon pratar om enkla investeringar som snabbt ger god avkastning. Det finns inga enkla investeringar.

– Och så fort någon uppmanar dig att använda bank-id bör varningsklockarna ringa.

På FI:s hemsida finns ett företagsregister över alla bolag och personer som har tillstånd att erbjuda finansiella tjänster.

– Vi rekommenderar alla att kontrollera om företaget man är på väg att involvera sig i finns med i vårt register. Vi har även en varningslista över företag som FI eller tillsynsmyndigheter i andra länder varnar för.

"Om det låter för bra för att vara sant, är det oftast så", lyder Finansinspektionens skarpa råd till svenskar som erbjuds lukrativa investeringserbjudanden.
"Om det låter för bra för att vara sant, är det oftast så", lyder Finansinspektionens skarpa råd till svenskar som erbjuds lukrativa investeringserbjudanden.
Fakta: Tips för att undvika bedrägerier
  • Tänk på att det inte finns några snabba, enkla och säkra investeringar. På sociala medier och webbsidor annonserar många bedragare med löften om enkla investeringar som snabbt leder till stora vinster. Bedragare som ringer lovar ofta samma sak. Men sådana investeringar finns inte. I stället ska du tänka att om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, då är det nog så.
  • Var skeptisk till alla som erbjuder dig investeringar på sociala medier, telefon eller mejl. Seriösa företag erbjuder inte investeringar på det här sättet, i synnerhet inte på kvällstid. Blockera personen eller lägg på.
  • Gör aldrig affärer med företag du inte känner till. Precis som med alla investeringar ska du inte göra affärer med okända företag. Om inte du eller någon du litar på känner igen företaget bör du inte låta dem hantera dina pengar.
  • Var försiktig med ditt bank-id och släpp inte in okända i datorn. Använd inte ditt bank-id och logga inte in på din bank på uppmaning av någon annan. Inga seriösa företag kommer att uppmana dig att använda dina inloggningsuppgifter på det sättet. Det gör bara bedragare. Låt inte heller någon du inte känner fjärransluta till din dator. Du vill absolut inte ha hjälp av en bedragare att till exempel skicka pengar från din bank.
  • Kontrollera att företaget har tillstånd från FI och undvik företag på FI:s varningslista. Gör aldrig affärer med företag utan tillstånd. Företag som får göra affärer i Sverige finns i FI:s företagsregister. Kontrollera även att inte FI har varnat för företaget. På FI:s varningslista finns företag utan tillstånd – i många fall företagsnamn som figurerat i tidigare bedrägerier. Låt dig inte luras att investera i dessa.

Källa: Finansinspektionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!