Fejkade tandläkarbesök – kom åt åtta miljoner

Genom påhittade tandläkarbesök, bland annat på julafton, lurade två personer till sig miljontals kronor från Försäkringskassan. Pengarna investerades sedan i restaurangverksamhet.

Två personer åtalas för misstänkta grova bedrägerier. Detta genom påhittade patientbesök. Arkivbild.

Två personer åtalas för misstänkta grova bedrägerier. Detta genom påhittade patientbesök. Arkivbild.

Foto: Tore Meek NTB/TT

Ekonomi2023-11-29 11:30

Ekobrottsmyndigheten väcker åtal mot två personer för bland annat misstänkta grova bedrägerier. Gärningsmännen som är tandläkare och ekonomiansvariga var ägare till två tandläkarmottagningar i Stockholm.

Brotten ska ha ägt rum genom att de båda har begärt ersättning genom en rad patientbesök som aldrig ägde rum. Uppgifterna rapporterades in till Försäkringskassan och totalt handlade det om 6 200 patientbesök fördelat på de två mottagningarna. Sammanlagt betalade Försäkringskassan ut 7,8 miljoner kronor samtidigt som patientbesöken rapporterades in på udda dagar och tider.

"Som exempel kan nämnas julafton 2021 där man påstått – och fått ersättning för – 26 patienter som skulle ha varit på den ena kliniken mellan kl. 14.30 och 16.00 och elva patienter på den andra kliniken mellan klockan 16.10 och 16.50. Elva av dem var 96 år eller äldre vid de påstådda besöken", säger Ann Lidén, förundersökningsledare och åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm i ett pressmeddelande.

Åklagaren yrkar nu på näringsförbud i fem år för de tilltalade samt en företagsbot på totalt sju miljoner kronor.

Rättegången planeras att starta omkring mitten på december och kommer att pågå i fem dagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!