Expert: Snart vet vi vad som hÀnde pÄ Open AI

Open AI:s sparkade vd Sam Altman fÄr efter mycket turbulens komma tillbaka. Olle Aronsson, som har bevakat techbranschen i över ett decennium, reder ut turerna kring AI-bolaget.

Olle Aronsson, medgrundare pÄ nyhetssajten Breakit.

Olle Aronsson, medgrundare pÄ nyhetssajten Breakit.

Foto: Foto: Daniel Ivarsson

Ekonomi2023-11-22 09:01

TT: Varför har petningen av Sam Altman skapat sÄ stor uppstÄndelse?

– Open AI har byggt Chat GPT som i sin tur har skapat hela den hysteri som vi har kring artificiell intelligens idag. Det Ă€r den första riktiga AI-produkten som har nĂ„tt en massmarknad. Det Ă€r dĂ€rför vi bryr oss och det Ă€r dĂ€rför det har blivit stor uppstĂ„ndelse Ă€ven i breda nyhetsmedier i stora delar av vĂ€rlden. Innan Chat GPT var AI nĂ„got mer flummigt för en mindre krets, sĂ€ger Olle Aronsson som Ă€r reporter och medgrundare pĂ„ nyhetssajten Breakit.

TT: Vad vet vi om skÀlen till att Altman fick sparken?

– Det vi vet Ă€r att han blev osams med styrelsen. Men vi vet inte exakt vilken sakfrĂ„ga som de inte var överens om. Den naturliga spekulationen blir att nĂ„gon i styrelsen ansĂ„g att bolaget drivs alldeles för kommersiellt och inte Ă€gnar sig tillrĂ€ckligt Ă„t sĂ€kerhetsproblem. Men det gĂ„r inte att veta utan att ha en kĂ€lla i rummet.

TT: Vem bestÀmmer egentligen över Open AI?

– Trots att de har tagit in riskkapital frĂ„n Microsoft och flera andra, sĂ„ har Open AI fortfarande en huvudĂ€gare som bestĂ€mmer. Det Ă€r lite oklart vilken agenda huvudĂ€garen egentligen har, men det Ă€r ett icke-vinstdrivande bolag som Ă€r nĂ„gon slags amerikansk blandning av stiftelse och bolag.

TT: Kommer vi att fÄ veta mer exakt vad som hÀnde?

– Det tror jag helt klart. De har sĂ€kert skrivit pĂ„ nĂ„got sekretessavtal, men det lĂ€cker redan rĂ€tt flitigt till amerikanska medier.

TT: Varför gick Open AI:s anstÀllda ut och försvarade Sam Altman?

– Under hans ledning har Open AI gĂ„tt frĂ„n en ganska anonym forskningsorganisation till att bli det bolag som definierar AI-utvecklingen i vĂ€rlden. Jag tolkar uttalandet frĂ„n de anstĂ€llda som att de vill fortsĂ€tta vara med och driva den utvecklingen. En nĂ„got mer cynisk tolkning kan vara att anstĂ€llda som sitter pĂ„ Ă€gande i bolaget ser Sam Altmans Ă„terkomst som ett sĂ€tt att Ă„terstĂ€lla vĂ€rdet pĂ„ aktierna.

TT: Vad har Microsoft för roll i det hÀr?

– De Ă€r investerare i Open AI och en samarbetspartner. Nu har de drivit pĂ„ för att Sam Altman ska fĂ„ bli vd igen, men de har ocksĂ„ erbjudit honom och massa anstĂ€llda att gĂ„ över direkt och jobba pĂ„ Microsoft.

TT: Microsoft fick veta i sista minuten att Sam Altman skulle fÄ sparken, varför hade de sÄ dÄlig insyn i bolaget?

– I normalfallet hade inte stora techjĂ€ttar som Microsoft accepterat att gĂ„ in med pengar i en startup med den hĂ€r speciella Ă€garsitsen. Men det har varit en sĂ„dan hysteri kring Open AI att de ville gĂ„ in i bolaget Ă€ndĂ„, bara för att inte missa tĂ„get.

– Sedan Ă€r det vĂ€rt att notera att de i mĂ„nga Ă„r haft en utmaning med att komma ikapp Google. Microsoft med sin sökmotor Bing har varit efter hela tiden. Det hĂ€r Ă€r en chans att vĂ€nda pĂ„ det.

TT: Hur pÄverkar det bolaget att Sam Altman nu kommer tillbaka och att delar av styrelsen byts ut?

– PĂ„ en övergripande nivĂ„ kĂ€nns det som de vill ha en styrelse som helt enkelt hĂ„ller med Sam Altman mycket mer om hur man ska utveckla de kommersiella produkterna.

TT: Kan det hÀr sÀga nÄgot om utvecklingen av AI mer generellt?

– Ett av syftena med Open AI frĂ„n början var att det skulle vara en icke- vinstdrivande kraft som skulle vara ledande pĂ„ AI-utveckling. Grundarna, dĂ€ribland Elon Musk, sĂ„g massa risker med att AI helt skulle hamna i kommersiella hĂ€nder.

– Jag tycker att man kan dra slutsatsen att utvecklar man en sĂ„n hĂ€r teknik i Silicon Valley sĂ„ kommer kommersiella aktörer pĂ„ ett eller annat sĂ€tt att komma över tekniken. Som med allt annat inom kapitalismen kommer de som tjĂ€nar pengar pĂ„ tekniken att försvara dess existensberĂ€ttigande Ă€ven om andra aktörer varnar för riskerna.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!