EU slopar dyra krav på renovering av småhus

Svenska småhusägare slipper undan dyra renoveringar för att klara EU:s energikrav. Det kan handla om en halv miljon kronor för varje svensk småhusägare. "Det är en stor förhandlingsframgång", skriver EU-parlamentariker Heléne Fritzon (S).

Socialdemokraten Heléne Fritzon i EU-parlamentet. Arkivbild.

Socialdemokraten Heléne Fritzon i EU-parlamentet. Arkivbild.

Foto: Fredrik Persson/TT

Ekonomi2023-12-07 20:44

EU-kommissionen vill höja energieffektiviteten i Europas fastighetsbestånd.

Enligt det två år gamla ursprungsförslaget om mer energieffektiva fastigheter fanns det krav på obligatoriska renoveringar för att komma upp till energiklass A år 2050. Förslaget fick kritik i Sverige då svenska bostäder i allmänhet redan har hög energistandard.

EU-förslaget riskerade också att innebära renoveringskostnader på över en halv miljon kronor i genomsnitt för svenska småhusägare enligt beräkningar från organisationen Villaägarna.

Men på torsdagskvällen under slutförhandlingen togs kravet på obligatoriska renoveringar bort. Enligt EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S) ligger det borttagna kravet i linje med vad Socialdemokraterna drivit och att man har haft kontinuerliga möten med ansvariga förhandlare.

"Småhusägare kan nu dra en lättnadens suck efter de skräckkampanjer som förts i frågan. Slopandet av obligatoriska renoveringskrav är en stor förhandlingsframgång", skriver hon i en kommentar.

I stället ska EU-länderna stötta de som vill men inte har råd att renovera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!