Elbolagen om miljardgarantin: "Mer att göra"

Kraven på energibolagen att ha pengar i kassan har skenat i takt med elpriset – och pendlat snabbt. Regeringens besked om en miljardgaranti är därför välkommet. –Det kan komma krav på att vi inom 90 minuter måste sätta in 200 miljoner kronor i säkerhet, säger Elin Bergsten, ekonomichef på Skellefteå Kraft.

Energijätten Fortum välkomnar regeringens miljardgaranti. Arkivbild.

Energijätten Fortum välkomnar regeringens miljardgaranti. Arkivbild.

Foto: Roni Rekomaa AP/TT

Ekonomi2022-09-04 18:14

För energibolagen betyder regeringens besked om likviditetsgarantier på 250 miljarder kronor arbetsro. Det säger Elin Bergsten, ekonomichef på Skellefteå Kraft.

– Det här innebär en stabilitet i arbetet. När priserna på elbörsen har ökat och ökat har det i sin tur inneburit att säkerhetskraven från Nasdaq har stigit och stigit. Vi har behövt vidta olika åtgärder för att klara säkerhetskraven och öka likviditeten, vi har till exempel tittat på en kommunal borgen, säger hon.

Kraven från Nasdaq Clearing, som sköter handeln på elmarknaden, har inneburit att elbolagen måste ha mer pengar i kassan som en säkerhet.

"Mycket välkommet"

Enligt Elin Bergsten har kraven svängt snabbt i takt med priserna.

– Det kan komma krav på att vi inom 90 minuter måste sätta in 200 miljoner kronor i säkerhet. Dagen därpå kan vi i stället få ut 700 miljoner kronor för att nästa dag återigen behöva sätta in 500 miljoner. Det är väldiga pengar på kort tid. Vi klarar det, men det finns säkert mindre aktörer som får det svårt, säger hon.

Per-Oscar Hedman, kommunikationschef för Fortum i Sverige, skriver i en kommentar till TT att initiativet "är mycket välkommet" men att det är svårt att göra en helhetsbedömning innan hela förslaget är presenterat.

Han menar dock att det inte löser grundproblemet, som enligt Fortum är att det EU-gemensamma finansiella regelverket för elmarknaden är utdaterat och inte anpassat för dagens extrema situation. Något som Fortum anser behöver "lösas skyndsamt".

Enligt Elin Bergssten på Skellefteå kraft är likviditetsgarantier ett bra första steg.

– De höga priserna i Europa och kundernas utsatthet i det är ett annat problem. Det finns absolut mer att göra. Men utan den här garantin hade energibolag riskerat att stängas av från elmarknaden, vilket också hade inneburit konsekvenser för kunderna, säger hon.

Elin Bergsten, ekonomichef Skellefteå Kraft.
Elin Bergsten, ekonomichef Skellefteå Kraft.
Fakta: Energibolagens likviditetsgarantier

På grund av rusande energipriser måste bolag som gör affärer på Nasdaq Clearing, som fungerar som en mellanhand och i viss mån garant mellan köpare och säljare på marknaden, betala allt mer i säkerhetsgarantier för att få lov att handla.

Tidigare kunde energibolagen använda bankgarantier, men det förbjuder numera EU-förordningen Remit. I stället måste bolagen själva garantera säkerheterna för, i det här fallet, Nasdaq Clearing.

Mellan augusti 2021 och augusti 2022 har elpriset stigit så kraftigt att säkerhetsmassan i clearingsystemet ökat från 25 till 180 miljarder kronor enligt Finansinspektionens chef Erik Thedéen. Det betyder att även solventa och stabila bolag har flaggat upp för likviditetsproblem; de har helt enkelt inte tillräckligt i kassakistorna.

Nasdaq Clearing är indirekt kopplat till det finansiella systemet, som regeringen ser hotat om energibolag i Norden och Baltikum inte klarar kraven på säkerhetsbelopp, särskilt inte om elpriserna stiger ytterligare efter ryska Gazproms beslut den 2 september att stänga av Nordstream 1.

Syftet med regeringens krispaket är att isolera elmarknaden och minimera störningar i det finansiella systemet genom att ställa ut statliga likviditetsgarantier till energibolagen.

Källa: Regeringen och Finansinspektionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!