"Dåliga nyheter för bolånetagarna"

Inflationen föll visserligen till 9,3 procent i juni, men den faller långsammare än väntat. –En besvikelse, det kan man konstatera, säger Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB.

Den ovanligt höga inflationen har gröpt ur köpkraften för svenska konsumenter och pressat Riksbanken till ett år med snabba räntehöjningar. Arkivbild

Den ovanligt höga inflationen har gröpt ur köpkraften för svenska konsumenter och pressat Riksbanken till ett år med snabba räntehöjningar. Arkivbild

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ekonomi2023-07-14 08:01

Den fortsatt höga inflationen, prisförändringarna på årsbasis, biter sig fast. Inflationen i juni enligt måttet KPI sjönk visserligen något, till 9,3 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Det kan jämföras med 9,7 procent i maj.

Men analytikerna hade i snitt räknat med att inflationen i juni skulle backa till 9,0 procent, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

– Det här var mycket högre än väntat, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar.

Inflationen sjunker inte i den takt som är önskat, och dessutom ligger inflationen på en mycket, mycket hög nivå.

Signalfel och spårhinder

– Det är som när det är både signalfel och spårhinder i tågtrafiken på samma gång. Tjänsteinflationen är väldigt hög, och det är en stark motståndskraft i ekonomin, säger hon.

Inflationsbeskedet innebär att Riksbanken nu måste fortsätta att höja räntan, konstaterar hon.

– Riksbanken har sagt att de kan fortsätta att höja, och de måste de göra nu. Det här är dåliga nyheter för bolånetagarna, säger Alexandra Stråberg.

Robert Boije, chefsekonom på SBAB, är inte lika dyster. Visst, den underliggande inflationen går inte ned i den takt som önskat, men inflationen faller dock.

– Det följer mönstret i USA, säger han.

Ännu dyrare bolån

Han nämner också förstärkningen av den svenska kronan den senaste veckan. Den, och den fallande inflationen i USA, gör att inflationen här kommer att sjunka tillbaka, tror han.

Fast han ser också att bolånekunderna kommer att få ännu dyrare bolån framöver.

– Det blir fortsatta räntehöjningar, oavsett inflationsbeskedet i dag, säger Robert Boije.

"Två jokrar"

Att inflationen biter sig kvar betyder att hushållen fortsätter konsumera, säger Bergqvist.

– Vi ser ju att inflationen faller, men den faller för långsamt. Vi måste få ner efterfrågan, hushållen tenderar att konsumera lite för mycket fortfarande.

Robert Bergqvist ser två möjliga scenarion som kan ha stor påverkan för hur inflationen utvecklar sig under hösten.

– Det ena är att kronan fortsätter stärkas, med en starkare krona så importerar vi inte lika mycket inflation.

– Det andra är klimatet, jag följer med skräck temperaturerna i Europa. De höga temperaturerna kan slå ut hela skördar och påverka livsmedelspriserna. Det är en joker som kan överraska under hösten. Kronan är en positiv joker.

Tjänster

Tjänstepriserna är det som framför allt håller uppe inflationen.

"I juni ökade priserna för en del sommarrelaterade tjänster. Till exempel så steg priserna för paketresor, utrikes flyg och biluthyrning", säger Sofie Öhman, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Inflationstakten i juni 2023 enligt måttet KPI.
Inflationstakten i juni 2023 enligt måttet KPI.
Fakta: Inflation i juni

Inflationen i juni enligt måttet KPI sjönk till 9,3 procent. Det kan jämföras med 9,7 procent i maj.

Rensat för ränteförändringar föll inflationen, enligt måttet KPIF och det som Riksbanken använder sig av, till 6,4 procent, jämfört med 6,7 procent i maj.

Jämfört med maj var prisökningstakten hela 1,1 procent, ovanligt högt för att vara en enskild månad. Tjänstepriserna är det som framför allt håller uppe inflationen.

Källa: Statistiska centralbyrån

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!