Börsfesten kan vara över

Floden av rapporter från börsbolagen har kulminerat för det här kvartalet. Börsfesten kan snart vara slut för den här gången, varnar analytiker som har summerat siffrorna och börsreaktionerna.

Det kan snart vara dags att städa upp efter börsfesten. Arkivbild

Det kan snart vara dags att städa upp efter börsfesten. Arkivbild

Foto: Martina Holmberg/TT

Ekonomi2021-10-28 05:30

– Det kanske inte är så mycket kvar på den här festen, säger sparekonomen Frida Bratt på nätmäklaren Nordnet.

Något börsras tror hon inte på.

– Men jag tror man ska vara beredd på att det kanske inte finns så mycket kvar att hämta, säger Bratt med hänvisning till det kraftiga börslyftet i återhämtningen.

– Tåget kanske har gått och man ska nog inte vänta sig att det blir riktigt lika kul framöver, tillägger hon.

Överträffar förväntningar

Hennes tips till småsparare är att mätta mun efter matsäck och öka inslaget av utdelningsaktier i portföljen – som bank, fastighet, telekom.

– AB Volvo och H&M är också bra utdelningsaktier, säger hon.

Stockholmsbörsen har vänt uppåt i rapportsäsongen. OMXS-index har lyft med 8 procent från höstens bottennapp den 12 oktober och ligger nu på plus 27 procent hittills i år.

– Vinstutvecklingen ser bra ut. Den kommer att överträffa analytikernas förväntningar med ganska god marginal, säger Peter Malmqvist, oberoende analytiker, när han summerar rapporterna.

Intäkterna ökar också efter en pandemipräglad period av besparingar och neddragningar för att få ned kostnader, konstaterar han.

Frida Bratt är inne på samma spår.

– Jag tycker att bolagen har visat att man har kunnat föra över de ökade kostnaderna på kund, säger Frida Bratt.

– Men det jag tycker har varit slående är att det har varit ganska svaga marknadsreaktioner på rapporterna. Det är ett svaghetstecken för börsklimatet, tillägger hon.

Sur inledning på hösten

Johan Hagbarth, aktiestrateg på SEB, tycker sig skönja en avmattning när det gäller vinsttillväxten i flödet av rapporter.

– Men vi kan fortfarande räkna hem vinstökningar för det här året på någonstans runt 45 procent i Sverige och USA – kanske ännu högre om du tittar på europeiska börsbolag, säger han.

Rapportlyftet på börsen kommer efter en sur inledning på hösten, där börsen skakats av inflationsoro och räntefrossa och larm om skenande råvaru- och elpriser, komponentbrist och globala leveransstörningar. Ovanpå allt har den akuta skuldkrisen för Kinas näst största fastighetsutvecklare, China Evergrande, fått många att hålla andan.

Malmqvist tror att bolagen får brottas med denna typ av problematik ett tag till.

– Med så många indikatorer på en sorts överhettad ekonomi, med råvarupriser som galloperar och logistikproblem i flera dimensioner, vore det konstigt om det inte får en negativ effekt på företagens försäljning, säger han.

De närmaste veckorna avgör

Han tycker detta redan antyds i många rapporter.

TT: Finns det något mer att hämta efter börsuppgången på 27 procent hittills i år?

– Om jag inte hade varnat för börsen sedan juni förra året så skulle jag säga att det här är livsfarligt. Nu är jag lite mer försiktig, för annars blir det "vargen kommer, vargen kommer" så fort jag öppnar munnen, säger Malmqvist.

– Men vi har en jättehög börsvärdering som bygger på att vi har ultralåga räntor flera år framöver. De räntorna kan ingen längre tro på, inte när vi har en inflation globalt som är den högsta på tio år, tillägger han.

Börsen under resten av året tror han kan avgöras av hur det går de närmaste veckorna.

– Blir det rekordnivåer igen – ett par tre procent över tidigare rekord – då kan det här storma vidare uppåt tio procent till kanske. Men slår börsen i ett tak under tidigare rekord och börjar krypa nedåt igen kan det vara slut på festen den här gången.

"Lite kräm kvar"

Hagbarth tror det kan fortsätta uppåt lite till även efter rallyt 2021.

– Det kan finnas lite kräm kvar i börserna, säger han.

Det förutsätter dock enligt SEB-strategen att det globala inflationstrycket dämpas och att inte tillväxtprognoserna skruvas ned.

Några 25–30 procent i börslyft nästa år också tror han dock inte på.

– Konsensus ligger runt 10 procent eller strax under det. Det kan vara en underskattning, men att vinsterna skulle stiga väldigt mycket mer än så verkar orimligt, säger Hagbarth.

Fakta: Rapportflodens eftersläntrare

De flesta tungviktare på Stockholmsbörsen har redan redovisat sina rapporter för årets tredje kvartal. Här är några spännande eftersläntrare i rapportfloden att hålla utkik efter de närmaste veckorna:

29 oktober: Lundin Energy, Mekonomen, Academedia, Nordnet, SCA, Securitas

2 november: NCC, Sinch

3 november: Loomis, Concordia Maritime

10 november: Arise

11 november: Balder, Hufvudstaden, Oscar Properties, Bure Equity

12 november: Astra Zeneca

Källa: Refinitiv

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!