Boräntorna sticker iväg – men prutmånen hög

Räntehöjningarna från bankerna kommer nu slag i slag. Men se upp. Köp inte långivarnas publicerade prislistor. De faktiska boräntorna är oftast betydligt lägre, bara man ids förhandla och jämföra lite.

Bolånen blir allt dyrare. Arkivbild.

Bolånen blir allt dyrare. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi2022-04-05 08:19

I måndags Handelsbanken/Stadshypotek, på tisdagen Skandiabanken och statliga SBAB – och föregående veckor har i stort sett alla banker annonserat kraftiga höjningar av bolåneräntorna, främst de bundna som styrs av ett allmänt högre ränteläge i ekonomin.

– Det är sällan vi sett sådana snabba ränteuppgångar, säger SBAB:s tillförordnade vd Mikael Inglander.

Många oväntade händelser har dragit upp det allmänna ränteläget, enligt Inglander, senast Ukrainakriget och den tilltagande inflationen i dess spår.

– Finansieringskostnaderna har gått upp kraftfullt, säger Inglander.

Lägre marginal

Men enligt honom har räntorna mot kund inte stigit lika mycket som bankens egna kostnader har ökat. Detsamma uppger Stadshypoteks vd David Haqvinsson i mejlsvar på TT:s frågor.

"Sedan vår senaste höjning av boräntorna i februari har marknadsräntorna stigit mer än den höjning som vi gör i dag", skriver Haqvinsson.

Högre egna finansieringskostnader i takt med att ränteläget stiger, vilket i sin tur hänger ihop med den allt högre inflationen, anges som skäl från bankerna.

Den rörliga räntan (egentligen tremånadersräntan) har inte höjts lika mycket, den styrs i huvudsak av Riksbankens styrränta som än så länge ligger still.

Läge att pruta

Men även om bankernas prislistor nu visar på betydligt högre räntor de senaste veckorna, de faktiska så kallade genomsnittsräntorna som bankerna måste publicera på sina hemsidor, visar oftast betydligt lägre pris, ibland så mycket som uppemot en procentenhet billigare.

Förhandlingsutrymmet är alltså ganska stort. Tänk bort prislistan, jämför med snitträntan i stället. Finansinspektionen, som mäter bankernas vinster (marginaler) på bolånen, manar återkommande i sina rapporter om att bolånetagarna har goda möjligheter att pruta på den officiella prislistan.

Varför har ni så stora skillnader mellan listräntan och snitträntan?

"Listräntan är ett jämförelsepris för att underlätta för kunder att jämföra utgångspriset mellan olika banker. Räntan sätts sedan individuellt utifrån bland annat belåningsgrad, storlek på lånet och kundens ekonomiska situation. Den genomsnittliga räntan är vad våra kunder fått i snitt den senaste månaden", svarar Stadshypoteks vd David Haqvinsson.

"Nordea har en individuell prissättning där vi tar hänsyn till flera parametrar, bland andra belåningsgrad och sparande. Det gör att vi kan erbjuda våra kunder ett så konkurrenskraftigt erbjudande som möjligt", skriver Nordeas bolånechef Arvid Krönmark som svar på samma fråga.

Större skillnad hos storbanker

Storbankernas skillnader mellan prislistan och snitträntan är som regel ännu större än nischbankernas, om man synar bankernas räntesättning på hemsidorna.

"Det är viktigt att komma ihåg att en del nischaktörer inte tar emot kunder från hela Sverige likt Handelsbanken. Vi stödjer även olika livssituationer och belåningsgrader upp till 85 procent, vilket påverkar genomsnitträntorna", svarar Haqvinsson.

SBAB-chefen Mikael Inglander säger så här om det:

– Vi tycker det är viktigt med transparens, det ska vara lätt att räkna ut själv.

Därmed går det i princip, enligt Inglander, inte att förhandla med SBAB om boräntan. Det finns några fastlagda parametrar som styr.

– Det ska vara ett bra pris från början, men visst, man kan säkert hitta ett lägre pris hos någon annan om man lägger ner en massa jobb, säger Inglander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!