Bakslag för smÄskalig kÀrnkraft

Ett tvÀrstopp för det första bygget av smÄskalig kÀrnkraft (SMR) i USA skakar branschen. Meningarna gÄr isÀr vad det betyder för SMR-satsningar i Sverige och andra svenska kÀrnkraftsambitioner.

Vattenfall har ansökt om Àndrad detaljplan hos Varbergs kommun för att kunna nya kÀrnkraftsreaktorer pÄ VÀröhalvön, dÀr Ringhalsverket ligger. Arkivbild

Vattenfall har ansökt om Àndrad detaljplan hos Varbergs kommun för att kunna nya kÀrnkraftsreaktorer pÄ VÀröhalvön, dÀr Ringhalsverket ligger. Arkivbild

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ekonomi2023-11-16 05:30

Amerikanska Nuscale Power har stoppat ett bygge av smÄskaliga modulÀra kÀrnkraftsreaktorer i delstaten Utah. Bygget hade redan halverats, frÄn tolv till sex reaktorer, nÀr beskedet kom förra veckan. Enligt Nuscale saknades det helt enkelt kunder som var villiga att skriva kontrakt.

SlÄr mot trovÀrdigheten

Bedömare pekar pÄ kraftigt höjda priser pÄ SMR-elen som Nuscale erbjöd, men ocksÄ högre rÀntor som förklaringar till kundernas ovilja att skriva pÄ kontrakt.

Beskedet frÄn Nuscale slÄr mot trovÀrdigheten för hela SMR-branschen, enligt professor Tomas KÄberger vid Chalmers tekniska högskola.

KĂ„berger – i vĂ„ras petad ur statliga Vattenfalls styrelse och tidigare generaldirektör för Energimyndigheten – frĂ„gar sig i en fĂ€rsk analys om det mest realistiska just nu i sjĂ€lva verket Ă€r att det aldrig kommer att byggas nĂ„gon kommersiell SMR-anlĂ€ggning.

– Visionerna om smĂ„, modulĂ€ra reaktorer som Ă€r sĂ€kra, billiga och snabba att bygga kommer ha svĂ„rt att vinna trovĂ€rdighet igen, sĂ€ger han.

Han Àr samtidigt kritisk Àven till större reaktorer, dÄ de Àr dyra att bygga och enligt KÄberger producerar el som Àr betydligt dyrare Àn den som kommer frÄn sol- och vindkraft. Han ser ocksÄ risker med höga systemkostnader, dÄ reaktorerna ibland blir stoppas lÄnga perioder.

"Vad skulle alternativet vara?"

Chalmerskollegan Christian Ekberg, professor i kemisk kÀrnteknik, gör en helt annan tolkning av Nuscales besked.

– Vad Nuscale gör och inte gör spelar inte nĂ„gon större roll, sĂ€ger han.

För Ekberg Àr kÀrnkraft en sjÀlvklar del av svensk kraftförsörjning i framtiden, Àven om han tror det kan behövs större anlÀggningar Àn SMR för att fÄ det att gÄ ihop ekonomiskt.

– Vad skulle alternativet vara? frĂ„gar han.

Ane HÄkansson, professor i tillÀmpad kÀrnfysik vid Uppsala universitet, ser inte heller nÄgon koppling mellan Nuscales problem och svenska SMR-planer.

– Nuscale Ă€r visserligen tidigt ute, men de har helt fokuserat pĂ„ den nordamerikanska marknaden, sĂ„ vi hĂ€r i Sverige har haft vĂ€ldigt lite med dem att göra, sĂ€ger han.

TT: Visar det inte att det svÄrt att fÄ ekonomi i detta?

– Egentligen inte. Det Ă€r pĂ„ kundsidan det brister. Men jag Ă€r inte sĂ€ker pĂ„ att det enbart Ă€r kostnaden för elen det handlar om.

KrÀvs finansieringsstöd

HÄkansson arbetar som förestÄndare i samarbetsprojektet Anita, dÀr industrier och forskare tar fram beslutsunderlag för att bereda vÀg för just smÄ modulÀra kÀrnreaktorer med en effekt pÄ upp till 300 megawatt.

Han tycker att det Àr helt naturligt att det blir en tröskel med höga kostnader nÀr ny energiteknik ska börja anvÀndas. Det krÀver nÄgon typ av statligt stöd eller finansieringslösning.

– Det finns det mĂ„nga olika modeller för. Men det Ă€r klart att man kanske Ă€ven fĂ„r anvĂ€nda statliga medel för ny kĂ€rnkraft, om man ska fĂ„ det att flyga.

Ny kĂ€rnkraft kommer att behövas i Sverige, enligt HĂ„kansson, för att klara av klimat- och miljömĂ„l. Och han tillĂ€gger att SMR förutom elproduktion ocksĂ„ kan anvĂ€ndas för annat Ă€n el – som produktion av varmvatten, vĂ€tgas, processĂ„nga eller avsaltning av havsvatten.

Fakta: Kursras pÄ drygt 30 procent

För Nuscale Powers Ă€gare – det enda bolaget med en SMR-teknik som godkĂ€nts för kommersiellt bruk i USA – var nyheten om att The Carbon Free Power Project (CFPP) skulle lĂ€ggas ned ett stort bakslag. Aktien rasade med drygt 30 procent till en kurs pĂ„ lite drygt 2 dollar den 8 november, dagen dĂ„ beskedet kom om att Utah-projektet skrotas. Sedan Ă„rsskiftet har Nuscale Power förlorat drygt tre fjĂ€rdedelar av sitt börsvĂ€rde.

Nuscale brukar lyftas fram som en pionjÀr inom SMR, men det finns andra stora internationella aktörer som jobbar med liknande lösningar: GE-Hitachi, Westinghouse och Rolls-Royce.

I svensk-finlĂ€ndska samarbetsprojektet Anita – som just nu driver 14 olika projekt inom SMR-omrĂ„det – ingĂ„r forskare frĂ„n Kungliga Tekniska högskolan, Chalmers tekniska högskola och Uppsala universitet samt företag som Vattenfall, Uniper, Fortum och Studsvik.


Fakta: Regeringen vill ha snabbspÄr för kÀrnkraft

Regeringen har – efter propositionen om att ta bort förbudet mot att bygga reaktorer pĂ„ andra platser Ă€n dĂ€r dagens tre kĂ€rnkraftverk finns – tillsatt en utredning för att se över lagar som berörs nĂ€r ny kĂ€rnkraft etableras.

Regeringen vill bland annat införa ett snabbspÄr för ny kÀrnkraft i miljötillstÄndsprocessen. Det skulle innebÀra att kÀrnkraftsÀrenden skulle hanteras med hög prioritet. Denna del av utredningen ska vara klar om drygt ett Är.

Regeringen har Àven sagt att man vill skapa förutsÀttningar för smÄ modulÀra reaktorer i Sverige och att ansökningsavgiften till StrÄlsÀkerhetsmyndigheten vid byggen av en ny reaktor ska ses över.

KÀrnavfallsprogrammet ska ocksÄ ses över av utredningen, en del som ska vara fÀrdigutredd i augusti 2025.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!